Ho-Pin Tung heeft in Monaco de tweede plaats behaald. Tijdens de GP2 sprintrace kon de Trident-coureur zijn tweede startplaats behouden. Teamgenoot Mike Conway won en maakte het Trident-feestje compleet. ,,Een geweldige dag.”Tung stond de gehele race onder zware druk van Alvaro Parente, maar de Portugees slaagde er niet in een weg langs Tung te vinden. Vooraan reed Conway ogenschijnlijk eenvoudig weg van zijn achtervolgers, zodat na 30 ronden onder de zwaar bewolkte hemel in Monaco Conway en Tung een dubbelzege voor hun team scoorden.

Het is Tungs eerste podiumfinish in de GP2. Eerder dit weekend boekte de coureur uit Velp met de zevende plek in de hoofdrace al zijn eerste puntenscore. ,,Hier ben ik echt dolblij mee, een geweldig resultaat”, zegt Tung na afloop van de race.” De persbelangstelling bij de Trident-truck is groter dan ooit na de eerste dubbelzege van het team. ,,Parente zat weliswaar de hele race achter me, maar hij kon nooit een bedreiging vormen.”

Het enorme verschil met zijn teammaat Conway – de Brit won met achttien seconden vorsprong – wijt Tung aan de verschillende afstellingen van de auto’s. ,,Mike gokte erop dat het droog zou blijven en had zijn auto daarop afgesteld, ik durfde dat risico niet te nemen en reed met een afstelling waarmee ik ook op een natte baan nog uit de voeten zou kunnen. Toen ik merkte dat Mike niet bij te houden was heb ik geen risico’s genomen, want ik kon Parente vrij eenvoudig achter me houden.”

Yelmer Buurman eindigde als achtste en was kort over zijn Monaco-weekend. ,,Ik had in de kwalificatie welgeteld een vrije ronde en dat heeft me hier de kop gekost”, meldde de Arden-coureur. ,,Net als op zaterdag zat ik de hele race vast in een groepje. Even heb ik nog overwogen om een inhaalactie te wagen, maar dat was tot mislukken gedoemd en dus zat er niets anders op dan naar de finish te rijden.”

De eerstvolgende GP2-race is in het voorprogramma van de Grand Prix van Frankrijk. In Canada laat het circus traditiegetrouw verstek gaan.

MB