De opzet van de raceweekends gaat volgend seizoen mogelijk veranderen. De FIA kondigde donderdag aan na te denken over wijzigingen aan het huidige format.

Het idee om de opzet van de Grand Prix-weekends op de schop te gooien, komt voort uit de Strategy Group-vergadering van deze week, waar ook al de nodige andere knopen werden doorgehakt.

Volgens de FIA zijn er bij het overleg “verschillende spannende en innovatieve voorstellen gedaan voor veranderingen aan de kwalificatie, en aan de opzet van de raceweekends”. De ideeën worden nu besproken door de FIA en het Formula One Management, zodat ze mogelijk in 2016 geïntroduceerd kunnen worden.

Wat de wijzigingen precies inhouden zegt de FIA er niet bij, maar president Jean Todt licht op autosport.com een tipje van de sluier op.

“Het format mag best veranderen”, begint de Fransman. “We kunnen bijvoorbeeld bespreken of de races tien ronden korter of juist langer zouden moeten zijn. En wat te denken van een sprintrace op zaterdag? Waarom niet?”

De Grand Prix-weekends hebben sinds 2006 hun huidige vorm, met drie vrije trainingen, een kwalificatie in drie delen en een race van driehonderd kilometer. Eerder hadden de race-ontmoetingen tal van andere formats, maar nog nooit eerder stonden er twee races per weekend op het programma.

UPDATE: motorsport meldt dat er twee concepten worden besproken. Eén is dat van een weekend met twee races, waar ook Todt het al over had. In dat geval zou er op zowel zaterdag als zondag een kwalificatie en een race worden gehouden. De race op zaterdag zou dan een sprintrace zijn, en die op zondag een langere.

Een speciale race voor derde rijders op zaterdag is de andere optie. De winnaars van die race, gereden in derde auto’s, zouden zich dan kunnen kwalificeren voor de hoofdrace op zondag.

Christian Horner van Red Bull benadrukt tegenover motorsport wel dat de plannen zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden. Of er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen is dus nog maar de vraag.