Jules Bianchi’s vader Philippe heeft tegen de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport zijn verhaal gedaan over de moeilijke situatie waarin zijn gezin zich bevindt. Zoon Jules ligt na zijn ongeluk op Suzuka nog altijd met zwaar hersenletsel in coma in het ziekenhuis in Yokkaichi.

“De dokters hebben ons verteld dat het al een wonder is dat Jules überhaupt nog leeft. Ze hebben nog nooit iemand zo’n zwaar ongeluk zien overleven”, zegt Bianchi senior. Hij probeert positief te blijven: “Hij zal niet opgeven, dat weet ik zeker. Ik kan het zien, ik geloof erin. Ik praat tegen hem, en ik weet zeker dat hij me kan horen. Zijn trainer Andrea heeft me ook gezegd dat als iemand hier doorheen kan komen, het Jules is.”

Hoe de prognose er voor zijn zoon uitziet, weet Philippe niet. “De ene dag gaat het beter, de volgende slechter. De dokters kunnen niet veel zeggen. Het hersenletsel is zwaar, maar we kunnen onmogelijk zeggen waar het heen gaat.” Jules’ ziekbed valt de familie uiteraard erg zwaar. “Het is een wanhopige situatie. Elke keer als de telefoon gaat, ben ik bang dat het ziekenhuis belt om te vertellen dat Jules dood is.”

“In één week tijd is ons gezin verwoest”, gaat Bianchi verder. “We leven middenin een nachtmerrie, aan de andere kant van de wereld. Hopelijk kunnen we Jules naar Tokyo verplaatsen als het iets beter gaat, zodat het wat makkelijker wordt. Maar niemand weet of dat gebeurt, laat staan wanneer. We kunnen enkel wachten.”

Troost en steun

Intussen put Bianchi troost uit de indrukwekkende steunbetuiging die de Formule 1-coureurs voor de start van de race in Rusland organiseerden. “We waren er zeer door geraakt. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Veel coureurs, zoals Alonso, Vergne en Massa, hebben me al geschreven. Hamilton stuurde ook een hartverwarmende mail, waarin hij zijn hulp aanbood als dat nodig is.”

Daarnaast helpt de situatie rond Michael Schumacher, die na zijn ski-ongeluk in december lang in coma lag en nu thuis aan zijn herstel bezig is, vader Bianchi de toestand van zijn zoon iets beter te duiden. “Toen Schumacher zijn ongeval kreeg, vroeg ik me net als iedereen af waarom er niet wat meer informatie naar buiten werd gebracht. Maar nu snap ik het. Iedereen vraagt hoe het met Jules is, maar ik kan er simpelweg niks over zeggen.”

Bianchi besluit hoopvol: “Jean Todt zei vorige dat hij hoopt dat Michael Schumacher ooit weer een normaal leven kan leiden. Laten we hopen dat we ooit hetzelfde over Jules kunnen zeggen.”