“Een redelijk goede dag”, zo omschrijft Giedo van der Garde zijn vrijdag in Maleisië, waar hij tijdens de vrije trainingen genoeg te doen had met het testen van banden in verschillende weersomstandigheden.

“Met uitzondering van de echte regenbanden, hebben we vandaag op elke compound kunnen rijden”, vertelt de Nederlander, die verder aangeeft dat hij – ondanks de regen tijdens de tweede training – zijn volledige programma heeft kunnen afwerken.

“In VT1 hebben we het gebruikelijke werk gedaan, waarbij we op de hardere compound hebben gereden om een indicatie te krijgen van de slijtage daarvan. De data die we daarover hebben verzameld is hoopgevend, net als het tempo dat we op die compound wisten te rijden.”

“In de tweede vrije training hebben we afwisselend korte en lange runs gedaan op zowel de harde band als de medium-compound, terwijl we ook nog op intermediates onderweg zijn geweest toen het net begon te regenen. Er is een goede kans dat het tijdens de kwalificatie en race ook gaat regenen, dus het is fijn dat we nu al informatie over de intermediates hebben.”

“Voor mij zelf was het bovendien ook weer een nuttige ervaring waar ik weer iets van heb geleerd”, vervolgt de Caterham-coureur. “Al met al was het in mijn ogen ook een betere openingsdag dan vorige week in Melbourne, aangezien we dit keer tijdens beide trainingen onafgebroken hebben kunnen rijden. Ik denk daardoor ook dat we er dit weekend beter voor staan dan vorige keer.”

Van der Garde sloot de trainingen overigens af op een 19e en 21e positie. Teammaat Charles Pic sloot VT1 als 21e af, alvorens in de tweede sessie één plaatsje hoger dan Van der Garde te eindigen. De Fransman noemt het ‘een prima dag’ en denkt net als zijn teammaat dat Caterham in Maleisië beter van start is gegaan en er beter voor staat dan in Australië het geval was.