Giedo van der Garde heeft vanmiddag de GP2-race in Barcelona gewonnen. De Caterham-coureur kwam na een slimme pitstopstrategie aan de leiding en stond die niet meer af.

Giedo van der Garde startte als vijfde. Na afloop van de kwalificatie verklaarde hij dat pole erin had gezeten als hij niet tot tweemaal toe geblokkeerd was geweest. De Nederlander liet zien geen pole nodig te hebben om te winnen.

Na een fantastische start kwam hij als derde de eerste bocht door. De juiste strategie en een snelle inlap deed de rest. De Nederlander wisselde alleen zijn achterbanden en kwam daarom voor James Calado en Stefano Coletti terecht. Dat tweetal stopte een rondje eerder. Na de pitstopreeks reed Van der Garde vooraan, en stond de leiding niet meer af.

Wel liepen Calado en Coletti in op hem. Van der Garde bleef koel, en hoefde niet echt in de verdediging voor de leiding. De overwinning werd redelijk eenvoudig binnengehaald. Het is zijn eerste zege van dit jaar.

“Dit is een goed gevoel. Winnen vanaf de vijfde plek is eigenlijk nog mooier dan vanaf pole. Ik had een goede start, zoals gewoonlijk. En door een ronde later dan Calado en Leimer naar binnen te gaan, en keihard te pushen tijdens mijn inlap, heb ik ze ingehaald. Lekker hoor”, zegt een nog van champagne nadruppelende Van der Garde.

Nigel Melker stevende lange tijd af op de achtste plaats, dat de eerste startplaats voor de sprintrace van morgen betekent, maar eindigde als veertiende. De Ocean-coureur reed te hard door de pitstraat en kreeg een drive-throughpenalty. Wel viel hij op met een aantal mooie inhaalacties.

Als Formule 1 hem treft zit hij er helemaal doorheen. “Ik had als zevende kunnen eindigen. Niet alleen had hem dat belangrijke punten kunnen opleveren, hij had de sprintrace van de eerste startrij mogen vertrekken. “Dit is zo verschrikkelijk balen. Ik was zo snel, maar wat koop ik daar nu voor?”