De teams, de FIA en de FOM hebben een productieve vergadering achter de rug over de kostenbesparende maatregelen die de F1 Strategy Group heeft voorgesteld. Dat berichten buitenlandse media.

De teams, de commerciële rechtenhouder (Bernie Ecclestone) en de internationale autosportbond kwamen donderdag bijeen om een reeks kostenbesparende maatregelen – die als alternatief voor de budget cap moeten dienen – te bespreken. Deze zijn voorgesteld door de F1 Strategy Group, het relatief nieuwe orgaan – waarin de kleine teams geen zegje hebben – dat de te varen koers van de Formule 1 bepaalt.

Volgens de Britse krant The Times hebben de betrokken partijen, ondanks de recente polarisatie na het door toedoen van de grote teams verdwijnen van de budget cap waar de kleine teams zo op hadden gehoopt, een nuttige meeting achter de rug.

The Times meldt dat dit mede komt door de dreiging van een onderzoek door de mededingingsauthoriteit van de Europese Unie naar de vermeede onrechtmatigheid van de Strategy Group, wat als stok achter de deur heeft gediend om de teams tot consensus te bewegen om de kosten snel terug te brengen. “Want niemand zit op bemoeienis van de EU te wachten”, vertelt een anonieme bron aan The Times.

FIA-president Jean Todt zou door dit dreigende onderzoek, dat de kleine teams deels hebben aangespoord, verder hebben toegezegd ‘serieus aan de slag te gaan met kostenbesparing’ en zelfs de levensvatbaarheid van een budget cap nogmaals te willen onderzoeken.

Het Franse TomorrowNewsF1 vult aan dat de vergadering heeft geholpen ‘de gemoederen te bedaren’, terwijl de kleine teams de door de F1 Strategy Group voorgestelde kostenbesparende veranderingen – welke tijdens de vergadering zijn toegelicht – nu in overweging nemen.

Het Duitse persbureau DPA voegt nog toe dat er door de veradering ‘op een meer open manier’ naar kostenbesparing wordt gekeken, terwijl zowel de DPA als TomorrowNewsF1 berichten dat de niet van de Strategy Group deel uitmakende kleine teams over een week of twee met een tegenvoorstel zullen komen.