Jean-Eric Vergne raakt na dit seizoen zijn plekje bij Toro Rosso kwijt, maar de Fransman is er zeker van dat hij toch genoeg heeft laten zien om aanspraak te maken op een zitje bij een ander team.

Vergne wordt volgend jaar vervangen door Max Verstappen, maar neemt Toro Rosso en eigenaar Red Bull niets kwalijk: “In de eerste plaats ben ik ze namelijk enorm dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven en aan de andere kant is Toro Rosso nou eenmaal een plek waar ze jonge coureurs opleiden en ik ben te oud, dus Verstappen krijgt nu dezelfde kans die ik drie jaar geleden kreeg.”

De 24-jarige Fransman denkt verder niet dat hij op basis van zijn resultaten de deur wordt gewezen. “Het had geen verschil gemaakt als ik podiumplekken had behaald. Ook dan zou het einde verhaal zijn geweest omdat Toro Rosso dus een team voor jonge coureurs is.”

Beter presteren dan hij heeft gedaan, was bovendien ook niet mogelijk, meent Vergne. “Ik heb een aantal geweldige races gereden in een lastige auto die ook nog eens onbetrouwbaar was, dus ik vind ook dat ik heb bewezen dat ik een plekje in de Formule 1 verdien. En dan nog eens bij een goed team ook, want ik weet zeker dat ik daar snel genoeg voor ben.”

“Ik ben sowieso ook niet iemand die jarenlang in de Formule 1 gaat rondlopen als veldvulling om zich maar Formule 1-coureur te noemen, dus ik ga deze situatie en de acht nog resterende dan ook aangrijpen om te laten zien wat mijn ware potentieel is”, aldus de coureur die al voorzichtig contact heeft gelegd met andere teams en ‘gesprekken voert’ met Red Bull om te zien of ze hem daarbij kunnen helpen.