Max Verstappen kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn eerste officiële meters met de Toro Rosso STR10. De zeventienjarige reed in totaal 73 ronden.

Dat Verstappen een totaal van 73 ronden wist te rijden, was volgens chief race engineer Phil Charles te danken aan het feit dat men op zondag al zoveel had geleerd over de nieuwe auto. Toch horen kleine probleempjes er zeker tijdens zo’n eerste testweek gewoon bij. Zo had Verstappen moeite om in de ochtend zijn remmen op temperatuur te krijgen. “Maar dat hebben we snel weten te verhelpen”, nuanceert de debutant.

“Daarna konden we steeds langere runs rijden, waardoor ik meer en meer inzicht kreeg in hoe de auto functioneert. Doordat het in de middag begon te regenen, heb ik zowel op een droge als een natte baan gereden. Dat kwam me helemaal niet zo verkeerd uit. Zodoende heb ik immers weer wat ervaring op kunnen doen met het rijden op intermediates.”

Al met al kijkt Verstappen dus terug op een voor hem prima verlopen kennismaking met ‘zijn’ auto: “Het voelt goed om eindelijk echt aan de slag te kunnen en de voorbereidingen op het nieuwe seizoen te beginnen. Ik ben tevreden.”

Phil Charles
De chief race engineer is eveneens tevreden over de maandag in Jerez, maar zeker ook over de vooruitgang die het team in twee dagen heeft weten te boeken:”We hebben in twee dagen al heel veel inzicht gekregen in wat voor een auto de STR10 werkelijk is. Dat betekent dat we vandaag de grenzen enigszins konden verleggen en de balans van de auto verder konden finetunen. De regen hebben we gebruikt om de nieuwe intermediates te leren kennen. Die hebben immers een andere arbeidstemperatuur dan die van 2014.”

Op dinsdag neem Carlos Sainz het stuur weer over van Verstappen, waarna onze landgenoot op woensdag de laatste testdag voor zijn rekening neemt.