Jos Verstappen behaalde zijn beste startplaats, de zesde, in zijn zevende Grand Prix. Max Verstappen evenaarde dat vandaag door al in zijn tweede kwalificatie ooit de zesde plek te veroveren. “Maar dat hoorde ik pas later.”

Max Verstappen wist ergens in zijn achterhoofd wel wat de beste positie was van waaruit zijn vader Jos ooit een Grand Prix begon. “Maar dat is natuurlijk niet iets waar je vlak voor de kwalificatie mee bezig bent. Ik hoorde net pas dat ik hem geëvenaard heb.” Verstappen senior vertrok in 1994 in België van de zesde plek. Hij eindigde die dag als derde. Dat verwacht Max niet te kunnen herhalen. “Je moet wel realistisch zijn, want er staan twee Williamsen en een Ferrari achter me. Maar ik zal zien wat ik kan doen morgen.”

Verstappen was trouwens niet helemaal tevreden over zijn auto. In de vrije trainingen had hij problemen met de remmen die tijdens de kwalificatie niet helemaal opgelost waren. “Dat is op dit circuit een groot probleem. De ene keer blokkeert hij links en de volgende keer rechts, en dat is niet goed voor mijn vertrouwen in de auto.”

De regen boezemde hem geen angst in. “Dat vond ik wel lekker. Ik besloot meteen om in Q3 op intermediates te gaan rijden. Maar morgen zal het wel droog blijven dus ik denk dat ik misschien ietsje ga terugvallen. Aan de andere kant: er zijn misschien wel uitvallers, je weet het nooit. Ik heb in elk geval enorm veel zin in de race.”

Sainz
Waar teamgenoot Carlos Sainz twee weken geleden in Australië degene was die Q3 wist te halen, terwijl Verstappen toen in Q2 bleef hangen, daar zijn de rollen nu omgekeerd. Sainz moest genoegen nemen met P15. “Ik ben teleurgesteld”, geeft hij toe. “Het was mogelijk om Q3 te halen en daarin iets moois te laten zien, maar ik maakte een beginnersfout bij het ingaan van de voorlaatste bocht. Daarna kwam de regen en waren mijn kansen verkeken.”

“Jammer, maar aan de andere kant gebeuren dit soort dingen nu eenmaal. Het is zaak het hoofd niet te laten hangen en ervan te leren”, weet de jonge Spanjaard, die zoals dat dan hoort de hoop uitspreekt zondag enkele plekken goed te maken en alsnog om een goed resultaat mee te doen.