Na de plotselinge promotie van Daniil Kvyat van Toro Rosso naar Red Bull is de teamgenoot van Max Verstappen voor volgend jaar nog een vraagteken. De Nederlander zelf zou Jean-Éric Vergne graag zien blijven.

Voor Toro Rosso zou het beter zijn als er ook een meer ervaren coureur onder contract staat, zegt Verstappen tegen Autosport. “Dus het is beter als Jean-Éric blijft. Voor mezelf is het uiteindelijk ook beter, want ik kan veel van zijn ervaring leren”, aldus de jonge coureur.

Verstappen mag Vergne ook op persoonlijk vlak goed. “Hij is een aardige vent, heel relaxed. Hij doet vriendelijk tegen me, en dat vind ik fijn dus ik hoop dat we volgend jaar samen kunnen werken.” Of dat zal gebeuren of niet, Verstappen vindt dat Vergne thuis hoort in de Formule 1: “Hij is heel getalenteerd – anders had hij überhaupt niet in de Formule 1 gezeten. Dus verdient hij het om te blijven.”

Win-winsituatie

Vergne vindt zelf ook dat een extra Toro Rosso-seizoen hem toekomt. “Dat zou een win-winsituatie zijn. Red Bull ziet Max als groot talent, en hij kan net zoveel van mij leren als Daniil dit jaar”, meent de Franse coureur, die vindt dat hij zijn steentje wel heeft bijgedragen aan het team. “We hebben Toro Rosso met z’n allen opgebouwd. Toen ik binnenkwam, waren er net een nieuwe teamleiding en veel nieuw personeel. Nu zijn we hard op weg naar de top van het middenveld.”

Zeker is Vergne’s aanblijven – met concurrentie van Carlos Sainz Jr., Alex Lynn en Pierre Gasly – nog altijd allerminst. Dat weet hij zelf ook: “Ik weet ook nog niet precies wat er gaat gebeuren, het ligt allemaal nog open. Eén ding is zeker: ik wil door met dit team. Als ze me aanhouden, kunnen we samen een heel sterk team vormen.”