Na zijn eerste meters in een druk Rotterdam, heeft Max Verstappen nu in alle rust in het Italiaanse Adria zijn eerste volwaardige testdag afgewerkt. Hij legde 148 ronden af op het 2,7 kilometer lange circuit.

Verstappen reed in de Toro Rosso STR7 uit 2012. De testrestricties in de Formule 1 staan het niet toe met een recentere bolide te rijden. Desalniettemin was het een leerzame sessie voor de 16-jarige Nederlander, die volgend jaar zijn Formule 1-debuut zal maken voor Toro Rosso. 

“Ik keek enorm uit naar mijn eerste kilometers in een Formule 1-auto op een echt circuit en ik heb er van genoten”, zegt Verstappen na afloop van de testdag. “Het was een goede kans om kennis te maken met Xevi Pujolar, die volgend jaar mijn race-engineer zal zijn en alvast vertrouwd te raken met alle knoppen op het stuurwiel. Het ging allemaal goed en ik kan niet wachten weer achter het stuur te kruipen.”

Pujolar was onder de indruk van Verstappens optreden tijdens de testdag, die op een natte baan begon. “Zijn eerste run was op intermediates en hij kwam zonder fouten te maken op snelheid”, zegt hij. “We hebben verschillende procedures uit een raceweekend doorlopen. Hij was erg geconcentreerd en precies en pikte alles snel op, zonder veel vragen te hoeven stellen. Eenmaal op slicks nam zijn vertrouwen in de auto toe en hebben we met verschillende brandstofniveaus zowel kwalificatie- als raceruns gesimuleerd. Voor een eerste werkdag was dit zeer indrukwekkend.” 

Sportdirecteur Steve Nielsen sluit zich daarbij aan. “In zijn eerste volwaardige Formule 1-test was hij zeer competent”, zegt hij. “Hij wekte de indruk dat hij al een tijdje Formule 1 rijdt, niet als iemand die voor het eerst achter het stuur zit. Hij heeft geen fouten gemaakt, toonde veel vertrouwen en nam alle informatie in zich op. Hij ging erg goed om met alles wat op hem af kwam.”