Ferrari-coureur Sebastian Vettel prijst zich gelukkig met de derde startplek die hij op het Shanghai International Circuit heeft veroverd. Meer zat er niet in, volgens de Duitser.

In Q1 en Q2 van de kwalificatie was al wel duidelijk geworden dat Vettel en Ferrari geen serieuze kanshebbers waren voor de poleposition, want daarvoor was het gat naar Mercedes simpelweg te groot. Het draaide er voor de viervoudig wereldkampioen en de Scuderia dan ook gewoon om Q3 te halen en daarin vervolgens de teams van Williams en Red Bull te verslaan in de strijd om best of the rest te worden, wat dus is gelukt.

“We mogen blij zijn met dit resultaat”, zegt Vettel dan ook. “We hebben het in Q3 wat anders aangepakt, door maar één van onze runs op een nieuw setje banden te doen, maar we hebben er daarbij wel alles uit gehaald. Mercedes was gewoon te snel, sneller dan verwacht, dus P3 is het maximale.”

“Ik denk echter dat we zondag in de race wel eens dichter bij ze in de buurt kunnen zitten”, voorspelt Vettel, verwijzend naar de goede pace die Ferrari tijdens racesimulaties in de vrije trainingen tentoonspreidde, al moet hij erkennen dat hij niet precies weet hoeveel dichterbij Ferrari kan komen: “Dat weten we zondag pas.”

De 27-jarige coureur uit Heppenheim, momenteel tweede in het WK, sluit verder niet uit bij de start voor een verrassing te kunnen zorgen. “Want de aanloop naar de eerste bocht is niet al te lang, dus wie weet. Verder is het gewoon een kwestie van proberen een zo goed mogelijke race te rijden.”

Räikkönen
Vettels Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen was zesde, op meer dan een halve tel achter Vettel en zo’n anderhalve seconde achter het Mercedes-duo, en toont zich tegenover de camera’s van het Finse MTV3 niet bepaald gelukkig: “Het was een shit rondje”, draait hij er niet omheen.

“Eerder in de kwalificatie deed de auto het heel goed, maar toen ik aan mijn laatste vliegende ronde begon, had ik prompt geen grip in de eerste paar bochten. Ik weet niet waarom, maar ik gleed alle kanten op. Daarna was het een verloren zaak.”