Als ‘best of the rest’ achter de Mercedes-coureurs eindigen, dat kent Sebastian Vettel inmiddels wel. Ook in Mexico zat er echter niet meer in, ondanks de verwoede pogingen van de voor Ferrari rijdende Duitser.

Vettel ging er aan het eind van Q3 nog één keer helemaal voor zitten, maar in zijn ultieme poging zijn achterstand van net meer dan drie tienden goed te maken, wilde hij te veel en slaagde hij er niet in nog dichter bij Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton te komen.

“Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar het mocht niet baten. Ik was tevreden over mijn eerste vliegende ronde, maar in mijn laatste snelle ronde heb ik het wat overdreven en reed ik te aanvallend”, verzucht Vettel, die echter stelt dat hij het gat op zijn best louter had kunnen verkleinen. De Mercedessen echt kloppen, was volgens de viervoudig wereldkampioen nooit een mogelijkheid: “Misschien dat ik hier of daar een tiende had kunnen pakken, maar ik kwam op het eind bijna vier tienden te kort. Het gat was dus gewoon te groot, Mercedes is net wat te snel.”

Wat de huidige nummer twee uit het WK wel vertrouwen geeft voor de race, is dat Ferrari daarin ‘doorgaans iets sneller’ is dan in de kwalificatie. Aangezien de bandenslijtage zoals hij aangeeft enigszins een vraagteken is – ‘zeker omdat de baan glad is en het komende nacht vermoedelijk gaat regenen’ – kan dit volgens Vettel voor verrassingen zorgen: “Maar je moet maar afwachten of dat gunstig voor je is of niet.”

Räikkönen
Wie de race hoe dan ook op achterstand begint, is Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen. Door zijn vijftiende tijd én een gridstraf voor een versnellingsbakwissel, dient hij zondag als achttiende te beginnen. Gevraagd door het Finse Turun Sanomat of hij zich in de race een weg naar voren kan banen, reageert The Iceman koel als altijd: “Ik ga het in ieder geval proberen.”

Met de vijftiende tijd, verliep de kwalificatie zoals duidelijk mag zijn ook niet naar wens voor de Fin. Räikkönen moest echter voortijdig afhaken wegens een remprobleem. Boos is hij desondanks niet. In tegendeel zelfs: “Het team heeft geweldig werk gedaan door na de problemen in VT3 in recordtijd de versnellingsbak te wisselen”, zo prijst hij de manschappen.

Dat het in de kwalificatie weer mis ging, maar dan met de remmen, schrijft Räikkönen toe aan pure pech. “We wisten voor aanvang niet zeker wat er nou precies stuk was gegaan en of alles het weer deed. Het is jammer dat het na het harde werk van het team weer mis ging. De remmen sloegen ineens vast en verder kwalificeren had daarna dus geen zin meer.”