Sebastian Vettel heeft zich afgelopen jaar wel eens afgevraagd of hij eigenlijk wel door moet gaan met racen in de Formule 1. Dat vertelt de viervoudig wereldkampioen aan Auto, Motor und Sport.

Vettel heeft al eerder verteld geen fan te zijn van de nieuwe Formule 1. Onder het nieuwe reglement met V6-motoren en een bijkomende hoofdrol voor elektrische systemen is het racen in zijn ogen niet meer zo puur als het hoort te zijn, terwijl hij daarnaast geen feeling met zijn bolide meer heeft en veel met technische problemen te maken heeft gehad.

“Ik heb elke mogelijke optie overwogen”, bevestigt Vettel in interview met Auto, Motor und Sport, waarbij hij erop lijkt te zinspelen dat stoppen daar één van is geweest: “Want als je het als coureur met een motor met twee cilinders minder moet doen en die motor ook nog eens als een computer gereset moet worden door het team in plaats van gestart zoals bij een normale auto, vraag je je wel eens af wat dat nog met racen te maken heeft.”

Wat Vettel verder tegenstaat is dat de huidige auto’s door de rol die de elektrische systemen en energieopslag tijdens het remmen spelen ‘niet meer als raceauto’s aanvoelen’ en hij niet langer op zijn gebruikelijke manier kan rijden, net als dat de auto’s over het algemeen trager zijn geworden. “Maar een alternatief voor de Formule 1 is er niet, want zelfs deze langzamere Formule 1-bolides zijn nog altijd de snelste auto’s waar je in kunt racen”, weet hij.

Voor Vettel stond het echter wel buiten kijf dat hij toe was aan verandering en een nieuwe uitdaging. Het was daarom tijd om te vertrekken bij Red Bull, waarmee hij jarenlang zo succesvol is geweest, vertelt hij. “Maar dat was geen beslissing tegen Red Bull”, benadrukt hij. “Het was puur een keuze voor iets nieuws. Ik zou ook willen dat ik alvast kan vertellen wat dat is, maar op het moment kan ik nog niet veel over mijn toekomst verklappen.”

“Wat ik wel kan zeggen, is dat ik me realiseer dat me – mede vanwege de huidige dominantie van Mercedes – een flinke uitdaging wacht. Mijn beslissing is echter weloverwogen geweest en ondanks dat het een stap in het onbekende is en een zeker risico met zich meebrengt, had ik deze stap niet gezet als ik er niet zeker van zou zijn dat ik succesvol kan worden met mijn nieuwe team”, aldus de coureur van wie wordt verwacht dat hij naar Ferrari gaat.