Max Verstappen is door viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel als ‘een verrassing’ omschreven. De Nederlander is volgens Vettel aan een ‘heel goed’ jaar bezig en een toekomstige topper.

Zo wordt Vettel geciteerd door Autosport. Ten overstaan van de Britse publicatie noemt Vettel de achttienjarige Verstappen ‘een verrassing’. Wat de Duitser vooral heeft verrast, is Verstappens agressieve manier van rijden: “Hij was soms zelfs te agressief, maar over het algemeen heeft hij tot op heden een heel goed seizoen achter de rug, met twee vierde plaatsen”, refereert Vettel aan Verstappens beste klasseringen, uit Hongarije en Amerika.

Volgens Vettel is Verstappen ‘iemand die in de toekomst vooraan mee zal doen’. “En gezien zijn leeftijd heeft hij ook alle tijd om de top te bereiken. Ik weet zeker dat hij de oudere generatie, waar ik inmiddels toe behoor, hoofdpijn gaat bezorgen.” Behalve Verstappen looft Vettel ook diens teamgenoot Carlos Sainz: “Ze hebben het allebei goed gedaan. Ze waren dit jaar echt blikvangers.”

Verstappen en Sainz maken allebei deel uit van het talentenprogramma van Red Bull, waar ook Vettel uit afkomstig is. Vettel maakte zijn Formule 1-debuut weliswaar voor BMW, maar was uitgeleend aan dat team en en reed er slechts één race voor. Kort na zijn racedebuut voor BMW kreeg Vettel een kans om in te stappen bij Red Bulls ‘B-Team’ Toro Rosso, waarvoor Verstappen en Sainz nu uitkomen.

Vettel reed anderhalf jaar voor Toro Rosso en won in die tijd één race, alvorens de overstap te maken naar het grote Red Bull. Met dat team won hij 38 Grands Prix en vier wereldtitels. Eind 2014 verliet hij de formatie van de energiedrankfabrikant en stapte hij over naar Ferrari. Voor de Scuderia heeft de inmiddels 28-jarige Vettel dit jaar drie races gewonnen en zichzelf met nog één race te gaan al verzekerd van de derde plek in het coureursklassement.