Voor het eerst sinds de Grote Prijs van China in 2006 klonken op het podium het Duitse en Italiaanse volkslied voor een overwinning van een Ferrari-coureur. Sebastian Vettel is daar met een magistrale overwinning verantwoordelijk voor, hetgeen hem even gelukkig als emotioneel stemt.

Sebastian Vettel heeft met een uitgekiende tweestropstrategie het dominant geachte Mercedes weten te verslaan. De viervoudig wereldkampioen leek alles onder controle te hebben, waar Mercedes veel meer in rommelige indruk maakte. Het resultaat is er naar.

“Ik ben sprakeloos”, zijn de eerste woorden van de Duitser op het podium. “De overstap van Red Bull naar Ferrari betekende een enorme verandering voor mij, maar ik heb me vanaf het allereerste begin ontzettend welkom gevoeld, zowel binnen het team als bij de fans. Ik ben dan ook ontzettend trots op wat we vandaag hebben bereikt. We hebben Mercedes eerlijk en op de baan verslagen. De auto was geweldig goed.”

Het is voor Sebastian Vettel een tijdje geleden dat hij de bokaal voor de eerste plaats omhoog mocht houden. Vorig jaar ging het bij Red Bull bepaald niet naar zijn zin, iets waar hij door Eddie Jordan nog even aan herinnerd werd. Het plaatst de overwinning van Vettel des te meer in perspectief: “Vorig jaar was inderdaad niet super”, erkent Vettel: “De auto was op zich goed, maar ik kreeg het potentieel er niet uit.”

“Maar de auto van dit jaar past me daarentegen als gegoten”, gaaat de stralende winnaar verder. “Ik ben het team verschrikkelijk dankbaar voor het materiaal dat ze me hebben gegeven om dit mogelijk te maken. Ik voel me hier heel erg thuis. Ik herinner me dat ik vorig jaar op bezoek ging bij Ferrari en het me deed herinneren aan de tijd dat ik naast het testcircuit in Fiorano keek naar hoe Michael Schumacher zijn rondjes reed in die herkenbare rode bolide. Vandaag won ik in diezelfde kleuren.”

Gevraagd naar de ambities van het team na deze overwinning, wil Vettel nog niet te veel op de zaken vooruit lopen: “Natuurlijk hoop ik dat we een gooi kunnen doen naar de titel, maar de eerste prioriteit is ontzettend genieten van deze overwinning.”

Räikkönen
Voor teamgenoot Kimi Räikkönen was het niet bepaald genieten in Maleisië. Hij liep in de eerste ronde, net na het passeren van de pit-ingang, een lekke band op en moest dus een heel rondje voorzichtig door hobbelen. Vanaf de voorlaatste positie knokte hij zich na de safety car-fase nog wel knap naar P4, maar dat is voor de Fin geen reden voor blijdschap: “Dit was een lastig weekend, waarin te veel verkeerd is gegaan”, oordeelt hij.

“Vierde was verder denk ik het maximaal haalbare, nadat ik door de lekke band schade aan mijn bodemplaat had opgelopen”, stelt Räikkönen, die de zege van Vettel en Ferrari overigens zeker mee zal vieren: “Het is een heel goed resultaat voor Seb en het team, met name als je kijkt naar hoe slecht het vorig jaar ging. Dat we ons flink hebben verbeterd, hebben we vandaag wel bewezen.”