Sebastian Vettel tipt McLaren als meest competitieve team dit weekend in Monza. Dat lijkt echter te bescheiden te zijn. Hij was immers zelf de snelste coureur in de middagtraining.

Het verschil met Lewis Hamilton bedroeg niettemin maar 36 duizendsten. Vettel verwacht dat McLaren dit weekend de sterkste is, vooral omdat hun achtervleugel op Monza goed lijkt te werken. “Onze auto voelt goed maar het lijkt erop dat McLaren hier de lakens uitdeelt”, vertelt de wereldkampioen na afloop.

“Bij elk team geeft de verstelbare achtervleugel hetzelfde effect maar McLaren is de uitzondering. Daar moeten we ons in verdiepen, kijken hoe snel zij ermee gaan en vervolgens een keuze maken. Het was in ieder geval een interessante dag op een circuit dat ons niet zo goed ligt. Toch zijn we redelijk blij met de auto.”

“Het is lastig om te beoordelen waar iedereen ten opzichte van elkaar staat. Het is hier altijd een rommeltje met het verkeer. De auto voelde echter goed. We hadden geen problemen en ik ben tevreden.”

Vettel en teamgenoot Mark Webber behoorden tot de productiefste coureurs van het veld. Samen waren de Red Bull-coureurs goed voor 69 ronden. “Aardig wat informatie om door te nemen”, beseft Webber. “Met hoeveel neerwaartse druk rijd je, wat wordt de versnellingsbakverhouding… Wat dat betreft is het een lastig circuit.”

“Op het moment is er met die aspecten niets mis. Het meeste werk verzetten we in de belangrijke middagtraining op de zachte band. Dus ja: dit was wel een goede dag. Het gaat goed. We hebben goed gewerkt dus het zou mooi zijn als dat wordt uitbetaald.”

In België had Red Bull Racing problemen met de Pirelli’s. Daar lijkt het team in Italië geen last van te hebben, mede dankzij voorschriften van Pirelli over de wielvlucht (de afwijkende stand van de wielen ten opzichte van de verticale lijn door het wiel). “De banden lijken het goed te doen hier”, erkent Webber. “Niet helemaal zoals normaal. We zien zondag wel hoe het gaat.”

“Sebastian en ik werkten vandaag verschillende programma’s af. Dat gooien we vanavond op één hoop en daar gaan we dan mee aan de slag.”