Sebastian Vettel had gehoopt in de tweede seizoenshelft minder pech te hebben, maar gelijk op de eerste dag na de zomerstop ging het al mis: in VT2 moest hij noodgedwongen aan de kant blijven.

Het probleem dat hem ervan weerhield in VT2 te rijden, zo legt Vettel uit aan SpeedWeek, had te maken met de uitlaat. “Die ging namelijk stuk en daardoor kwam veel hitte vrij, waardoor ook andere dingen beschadigd raakten.”

De reparatiewerkzaamheden waren zo omvangrijk, dat Vettels bolide aan het eind van de middagtraining nog altijd grotendeels uit elkaar lag. Wat het extra vervelend maakt, vertelt de Duitser, die het daarvoor in VT1 met P11 moest doen, is dat er net een nieuwe motor achterin zijn Red Bull lag. “De vijfde van het jaar alweer en we moeten nu maar afwachten hoe erg die beschadigd is”, verzucht hij.

Vettel kan voor dit weekend nog terugwisselen naar een oudere, eerder gebruikte krachtbron, maar voor later in het jaar betekent het dat hij – zo schat hijzelf in – nog minstens twee nieuwe krachtbronnen nodig heeft, wat hem gridstraffen gaat opleveren.

Dat zijn natuurlijk problemen voor later, maar voor morgen en zondag is de tegenslag ook al aanzienlijk, weet de viervoudig wereldkampioen: “Absoluut, want je wil hier altijd zoveel mogelijk rijden om in een ritme te komen en een goede set-up te vinden voor alle snelle bochten”, aldus de coureur die baalt, maar probeert kalm te blijven: “Want een andere keuze heb ik ook niet.”

Ricciardo
In de andere RB10 had teamgenoot Daniel Ricciardo, voor wie 2014 vooralsnog stukken fijner verloopt, toch ook een lastige dag. “We wisten van tevoren dat het moeilijk zou zijn hier uit de middenmoot los te breken en hebben dat vandaag bevestigd gekregen”, erkent de Australiër, die achtereenvolgens met een negende en achtste plek genoegen moest nemen.

“Misschien komen de omstandigheden ons echter nog wel tegemoet”, houdt Ricciardo vertrouwen. “Als het daarvan komt en we ook zelf nog wat snelheid vinden, wat hopelijk lukt, dan denk ik wel dat we er nog in slagen om de jongens van Force India en McLaren morgen wel achter ons te houden.”