Ondanks dat het dit seizoen nog niet zo lekker loopt, stapt Sebastian Vettel nog elke keer gewoon in zijn auto met als doel om te winnen. “Ik ben nog net zo gretig als altijd”, benadrukt de Red Bull-coureur.

Viervoudig wereldkampioen Vettel komt in 2014 vooralsnog niet in het stuk voor, met twee derde plekken als beste resultaat en een totaal van 98 punten dat hem als titelverdediger slechts de zesde plek in het WK brengt.

“Als je terugkijkt op de eerste helft van het jaar, is duidelijk te zien dat we niet aan een goed seizoen bezig zijn”, erkent Vettel in gesprek met het Duitse RTL. “Dat komt vooral omdat de betrouwbaarheid ons in de steek heeft gelaten, wat ook op veel andere zaken effect heeft en grote consequenties heeft voor later in het seizoen, waarin we vast nog enkele straffen zullen krijgen voor motorwissels.”

Van opgeven wil Vettel echter niets weten, benadrukt hij. “Het blijft mijn doel om te winnen en het beter te doen dan de anderen. Dat is altijd mijn motivatie geweest en dat gaat ook niet veranderen.”

“Ik blijf ook nu dus zeges nastreven. Ik moet ook wel, want ik doe mee om te winnen en als ik niet geloof dat ik kan winnen, door hard te werken en met een beetje geluk, kan ik net zo goed niet mee doen.”

In tegenstelling tot Vettel heeft teamgenoot Daniel Ricciardo – die hem vooralsnog klopt in de teamstrijd – dit jaar al wel drie keer gewonnen. De tegenvallende resultaten die Vettel in vergelijking met Ricciardo – die derde in het WK staat – heeft neergezet, zijn volgens Vettel echter niet per se representatief voor hoe hij zelf heeft gepresteerd.

“Daniel doet het geweldig, daar bestaat geen twijfel over. Hij rijdt heel sterk, maar je moet ook voor jezelf de vraag stellen: ‘had ik dat ook gekund?’. En ik denk eigenlijk dat ik de races die hij heeft gewonnen ook wel had kunnen winnen als het aan mijn kant van de garage wat anders was gelopen”, haalt de Duitser aan.

Vettel legt de schuld echter niet alleen bij zijn team en de Red Bull RB10 waar hij het mee moet doen, maar ook bij zichzelf. “Maar ik steek sowieso altijd mijn hand op als ik een fout heb gemaakt en dat heb ik na elke race waarin ik de laatste jaren in de fout ben gegaan ook gedaan. Ik schaam me daar niet voor en volgens mij hoort het er gewoon bij dat je het toegeeft als je iets verkeerd doet.”