De kwalificatie is voor Ferrari niet verlopen zoals gehoopt: Sebastian Vettel was nog wel derde, maar kon Mercedes niet echt bedreigen, terwijl Kimi Räikkönen in Q1 bleef steken.

“Ik heb geen idee wat er nou precies gebeurd is”, moppert een ontevreden Räikkönen, die over de boordradio richting zijn team een stuk minder nette taal gebruikte om zijn onvrede en verbijstering duidelijk te maken, toen vast stond dat hij na de eerste heat op de opdrogende baan al klaar was.

“Er moet wel echt iets verkeerd gegaan zijn, maar het resultaat staat nu eenmaal vast en dat is dat we het niet eens tot Q2 hebben gered”, verzucht Räikkönen, die zondag op de grid door straffen van andere coureurs nog wel opschuift van de achttiende naar de veertiende plek.

“Dit was echt een miserabele dag voor ons en we hebben onszelf niet bepaald de best mogelijke uitgangspositie gegeven voor de race”, weet de Ferrari-rijder, voor wie dat dit jaar al wel vaker het geval is geweest, maar net als eerder de moed erin houdt: “We gaan uiteraard wel onze uiterste best doen.”

Vettel
Voor teamgenoot Sebastian Vettel bracht zijn uiterste best vandaag echter niet zoveel als gehoopt. Ferrari werd geacht Mercedes te kunnen bedreigen op de snelle Red Bull Ring en het verschil was in de vrije trainingen ook klein, maar in de kwalificatie toch ineens weer behoorlijk.

Vettel kwam meer dan drie tienden te kort op Lewis Hamilton, de snelste Mercedes-rijder, terwijl Hamilton en diens teamgenoot Nico Rosberg hun laatste vliegende rondjes niet eens afmaakten vanwege een spin en een remfout. “Ze waren vandaag gewoon een beetje te snel”, erkent Vettel.

“We hebben alles geprobeerd en het zag er goed uit tijdens de vrije trainingen, maar de Mercedessen zijn in de kwalificatie vaak toch in staat er een tandje bij te zetten. We zagen bijvoorbeeld ook dat Williams ineens een stuk dichterbij zat”, verwijst hij naar het klantenteam van Mercedes.

Vettel was de beide Williams-rijders echter nog wel te snel af en zinspeelt erop dat hij in de race wel eens sterker kan zijn: “Want ik denk dat onze auto goed is qua race pace“, zo besluit de Duitser.