Het team van Virgin loopt het risico om opgeheven te worden omdat het heeft nagelaten financiële gegevens beschikbaar te stellen aan de Britse overheid. Dat bericht The Independer.

Virgin – het Formule 1-team dat gerund wordt door Manor Motorsport – is tegenwoordig eigendom van de Russische sportautoproducent Marussia, maar was daarvoor in handen van zowel de Virgin Group van Richard Branson als Lloyds Development Capital, een investeringstak van de Lloyds Bank.

Lloyds had aanvankelijk een aanzienlijk aandeel in Manor Holdco, het moederbedrijf waar het team deel van is. Hoe groot dit aandeel was is niet exact bekend, maar eind 2010 verkochten Lloyds en de Virgin Group de meerderheid van hun belangen aan Marussia, waardoor Lloyds nu een minderheidsbelang in het team heeft.

Het probleem is echter dat Manor Holdco nooit enige financiële gegevens ter beschikking heeft gesteld aan de Britse staat, hetgeen in strijd is met de zogenaamde Companies Act, een wet die het mogelijk maakt bedrijven op te heffen als ze in dit geval nalatigzijn, zoals Manor Holdco dus is geweest. Wat de zaak nog schrijnender maakt, is dat de Lloyds-bank eigendom is van de Britse overheid.

Als gevolg van het niet indienen van de financiële gegevens, wat volgens de Engelse wet weinig verrassend als een misdrijf geldt, heeft de zogenaamde Companies House – een soort mix van een kamer van koophandel en een financiële waakhond – Manor Holdco op 26 oktober verteld dat het wel eens einde verhaal kan zijn en de bestuurders, waaronder twee mensen van Lloyds, maar ook teambaas John Booth, vervolgd worden.

Manor Holdco kreeg nog wel vier weken respijt om maatregelen van de Companies House te voorkomen door het vereiste papierwerk aan te leveren, maar volgens The Independer had Manor Holdco dit dus voor 23 november (gisteren) moeten doen en is dit niet gebeurd.

“Manor Holdco had tot en met woensdag de tijd”, vertelt een woordvoerder van de Companies House verder aan The Independer. “Als ze inderdaad niets hebben aangeleverd, volgt er nu dus strafrechtelijke vervolging en kan het bedrijf worden opgedoekt.”

Een reactie vanuit het team van Virgin is er nog niet, behalve dat men – nogal raadselachtig – heeft aangegeven dat de notificatie van de Companies House als niets anders dan een ‘standaard communicatie’ gezien moet worden.