Het was ook voor de wedstrijdleiding even rekenen en schuiven, maar de FIA heeft de voorlopige startopstelling voor de Grand Prix van Canada bekend gemaakt. Max Verstappen staat negentiende.

De Nederlander kwalificeerde zich eigenlijk als twaalfde, maar moet door de botsing en straf uit Monaco én een straf voor een motorwissel vijftien startplekken inleveren. Dat hij niet als twintigste en laatste hoeft te beginnen, komt omdat Jenson Button niet meedeed aan de kwalificatie.

Aangezien Verstappen zijn gridstraf niet volledig kan inlossen zal hij tijdens de race, bij zijn eerste pitstop, een tijdstraf van tien seconden moeten inlossen. Button krijgt waarschijnlijk ook nog een straf aan zijn broek voor in de race: zijn team McLaren moet vermoedelijk enkele motoronderdelen vervangen, waardoor hij op een drive through penalty rekent, zo meldt de Brit zelf althans op twitter.

Behalve Verstappen en Button, vinden we ook Sebastian Vettel ver terug op de grid. De Ferrari-coureur kwalificeerde zich sowieso niet geweldig door technische pech, maar kreeg ook nog een straf opgelegd voor het inhalen van Roberto Merhi onder de rode vlag tijdens de derde vrije training. Vettel moet de Grand Prix daardoor vanaf P18 achttien beginnen. Hij hoeft daarbij in de race echter geen tijdstraf in te lossen.

De FIA heeft benadrukt dat onderstaande startopstelling nog altijd onder voorbehoud is. De definitieve startopstelling wordt een uur voor de race bekendgemaakt.

Positie        Coureur                           Team                
1 Lewis Hamilton Mercedes 
2 Nico Rosberg Mercedes 
3 Kimi Räikkönen Ferrari 
4 Valtteri Bottas Williams 
5 Romain Grosjean Lotus 
6 Pastor Maldonado Lotus 
7 Nico Hülkenberg Force India 
8 Daniil Kvyat Red Bull 
9 Daniel Ricciardo Red Bull 
10 Sergio Pérez Force India 
11 Carlos Sainz  Toro Rosso 
12 Marcus Ericsson Sauber 
13 Fernando Alonso McLaren 
14 Felipe Nasr Sauber 
15 Felipe Massa Williams 
16 Roberto Merhi Manor 
17 Will Stevens Manor 
18 Sebastian Vettel Ferrari 
19 Max Verstappen Toro Rosso 
20 Jenson Button McLaren