Daniel Ricciardo heeft na elf races voor HRT promotie gemaakt. Volgend jaar rijdt de protegé van Red Bull voor Scuderia Toro Rosso. Loon naar werken voor de Australiër.

 

Hoe voel je je?


Daniel Ricciardo: “Geweldig! Ik ben blij dat ik weet waar ik volgend jaar aan toe ben. Dan hoef ik me alleen maar hierop te concentreren. Ik kijk er naar uit om met een groep goede mensen samen te gaan werken, waarmee ik dit jaar al de nodige tijd heb doorgebracht. Er is genoeg om naar uit te kijken voor 2012.”

 

Hoe hoorde je het nieuws?


“Ik werd gebeld toen ik thuis was. Het was een kort en direct gesprek waarin alles werd gezegd wat ik wilde horen. Dit is een fantastisch cadeau voor Kerstmis en ook een opluchting. Mijn ouders waren ook thuis. Het was een speciaal moment toen ik ze het nieuws vertelde.”

 

Was je sinds de Braziliaanse Grand Prix bezorgd dat je geen stoeltje voor komend jaar zou hebben?


“Je maakt je altijd wel een beetje zorgen als er niets zeker is. Ik weet dat iedereen bij Red Bull goed voor mij zorgt en ik vond dat ik het zelf dit jaar goed genoeg had gedaan om in 2012 weer F1 te rijden. Ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen.”

 

Je hebt een druk jaar achter de rug. Je begon als vrijdagrijder en reed elf races sinds de Britse Grand Prix. Wat heb je dit jaar vooral geleerd?


“Ik heb meer dan ooit gereisd en ben er achter gekomen dat het vermoeiend kan zijn en veel van je vergt. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om op tijd te komen en om mijn tijd zo goed mogelijk in te delen. Dit jaar moest ik veel informatie in mij opnemen. Als testrijder weet je wat het werk inhoudt, maar als racecoureur weet je pas wat er van je geëist wordt. Ook dat was een belangrijke les. Ik heb geleerd waar mijn prioriteit moet liggen.”

 

Hoe goed ken je je nieuwe teamgenoot,  Jean-Eric Vergne?


“Best goed. We kwamen op dezelfde dag in het juniorenteam van Red Bull terecht en waren in de Formule Renault 2.0 teamgenoten. Ik ben bij hem thuis in Frankrijk over de vloer geweest en gingen toen samen karten. Voor teamgenoten hebben wij een behoorlijk goede relatie. Naarmate onze carrières vorderden werd de rivaliteit wat intenser, maar bleven we elkaar respecteren. Niemand wil elkaar grager kloppen dan wij. Dat was vanaf de eerste race al zo. Dat is een goede zaak en daarmee halen we het maximale uit het materiaal dat we krijgen. Volgend jaar wordt een mooie test voor ons.”

 

Wanneer ben je weer in Europa?


“Ik heb met de hoofdingenieur, Laurent Mekies, gesproken en we draaien nu een programma voor het voorseizoen in elkaar. Ik weet dat ik vroeg in het komende jaar de prachtige Australische zomer moet verruilen voor het koude Italië om aan de slag te gaan. Ik wil zo goed mogelijk voorbereid te zijn.”

 

Je moet hard aan de bak.


“Mijn trainer meent dat ik het tot en met de jaarwisseling rustig aan kan doen. Maar toen ik hoorde dat ik ga racen wilde ik mezelf gelijk zo fit mogelijk maken in de sportschool.”

 

Wat heb je eigenlijk te zeggen over de nieuwe Toro Rosso?


“Op sommige vlakken kunnen we al vroeg onze invloed laten gelden. Er zijn meerdere mogelijkheden voor mijn positie in de cockpit en de indeling van het stuurwiel. Het team is op de hoogte van mijn voorkeuren. Dat houdt in dat ik tijdens de testweken goed in de auto zit en weet dat het mijn auto is.”

 

Dit interview is beschikbaar gesteld door de media-afdeling van Scuderia Toro Rosso.