De Italiaanse Renault-coureur spreekt over zijn optreden in de straten van Moskou, de testritten, zijn kansen in Monza en zijn doel voor de rest van het seizoen. Giancarlo, je hebt afgelopen week in Rusland een demonstratie gegeven. Kan je ons daar wat over vertellen?

GF: ,,Het was een fantastisch evenement. Ik heb me goed vermaakt. Op de zondag waren er ongeveer 150.000 toeschouwers. De stad Moskou is fantastisch, ik heb er echt van genoten. Het was best een drukke dag met al die interviews en zo, maar het was leuk.”

Waren de toeschouwers enthousiast?

GF: ,,Ja, enorm enthousiast. Er waren mensen uit veel verschillende landen, maar ze waren allemaal erg geïnteresseerd in de Formule 1.”

We hebben nog vijf races te gaan dit jaar, en daarin kan jij een interessante rol vervullen. Wat is je doel voor het slotakkoord van het seizoen?

GF: ,,Het is zaak om zoveel mogelijk punten te scoren voor beide kampioenschap. Mijn doel is om als derde te eindigen in het coureurskampioenschap en bij de constructeurs kampioen te worden met Renault. We zijn competitief, dus dat moet mogelijk zijn. Ik ga m’n uiterste best doen.”

Wat verwacht je van deze race? In het verleden heb je hier niet al te best gescoord, en dat geldt ook voor Renault. Toch verliep de test niet eens zo slecht…

GF: ,,Nee, de test ging best goed. We kenden een aantal goede dagen, met name de donderdag. Ik reed 146 ronden. En dat zijn er behoorlijk wat. We zijn competitief, maar ik denk dat McLaren nog wat sneller is dan wij. Het gat is echter niet groot.”

Ben je vermoeid na zo’n testdag?

GF: ,,Yeah, het was best zwaar. Vooral omdat het vlak na de race in Istanbul was. Op de woensdag reed ik bijna 100 ronden en de dag daarna 146. Aan het einde van de week waren een aantal lichaamsdelen een beetje blauw, maar het was een goede training.”

Hoewel teamorders verboden zijn, is er altijd een plan, of niet?

GF: ,,In ons team is het belangrijkste het scoren van punten voor het constructeurskampioenschap. Fernando (Alonso) heeft een goede voorsprong in het coureurskampioenschap, dus hij heeft mijn hulp niet meer nodig.”

Als een van je kinderen over een paar jaar zegt: ‘ik wil coureur worden’, hoe reageer je dan? En hoe zal je hem steunen?

GF: ,,Het zou leuk zijn als hij mij op zou volgen in de autosport. En het lijkt me leuk en interessant om hem daarbij te helpen.”

Wat is de beste leeftijd om te beginnen met karten?

GF: ,,Ik begon mijn carrière op achtjarige leeftijd. En dat is een goede leeftijd om te beginnen…”

PPB