Heikki Kovalainen maakt volgende week in Australië zijn Grand Prix-debuut. De Finse coureur van Renault blijft er echter heel koeltjes onder en weet hoe hij het gaat aanpakken. ,,Ik ga elke ronde [schuin}flat out{schuin], voluit.” Heikki, over een week rijd je voor de eerste keer tijdens een Grand Prix-weekend de pitbox uit. Je bent vast nerveus…

Heikki Kovalainen: ,,Eigenlijk is het meer het tegenovergestelde, want ik ben helemaal níet zenuwachtig. Op het moment denk ik zelfs bijna niet eens aan Melbourne. Als ik er woensdag aan kom, en met mijn engineers over het weekend ga praten, dan begint het pas echt. Maar ik ben niet zo snel nerveus, zo ben ik nu eenmaal. Ik blijf liever kalm zodat ik me volledig kan toeleggen op mijn werk.”

Je hebt tijdens de testritten bijna vijfduizend kilometer afgelegd met de nieuwe R27. Wat denk je er van?

,,Ik denk dat we het deze winter goed gedaan hebben. In het begin lagen we wat achter, maar we hebben hard gewerkt en bij de laatste test in Bahrein vooruitgang geboekt met de afstelling van de auto. De snelheid tijdens de lange runs was direct al behoorlijk goed, maar over één ronde ziet het er nu ook beter uit. Ferrari heeft een voorsprong, maar ik denk dat we het gat met McLaren gedicht hebben. Wellicht dat we met hen dan ook de strijd kunnen aan gaan in Melbourne. BMW ligt overigens niet ver achter.”

Het is een cliché, maar de eerste waarmee een coureur vergeleken wordt is zijn teamgenoot. Hoe is jouw relatie met Giancarlo?

,,We kunnen het goed met elkaar vinden en werken goed samen. We hebben allebei de intentie om te winnen en we willen elkaar verslaan. Maar Giancarlo is een goede teamgenoot. Ik denk dat een aantal mensen hem onderschat. Hij is een heel competitieve coureur. En een aardige kerel. Voor mij wordt het zeker geen makkie om hem te verslaan dit jaar.”

Heb je er al over nagedacht hoe je het de eerste race allemaal gaat aanpakken?

,,Hoe we het gaan doen weet ik pas als ik met mijn engineers heb gesproken in Australië, maar persoonlijk denk ik dat het vrij simpel is. Als de lichten zondag uit gaan, dan ga ik elke ronde flat out, voluit. Dan is het wachten tot het team me over de radio vertelt dat ik binnen moet komen voor mijn pitstops. Het belangrijkste is om op de limiet te racen, agressief te racen. En natuurlijk de finish te halen.

Over slechts een week gaat de eerste Grand Prix van het seizoen van start. Wat zijn jouw plannen tot die tijd?

,,Deze week heb ik een aantal dagen doorgebracht in Noord-Finland. Wat ik gedaan heb? Lekker relaxen en een beetje wintersporten, plus wat PR-werk. Ik vlieg vanavond (gisteren, red.) naar Australië. Daar ga ik in het weekend met Giancarlo en de testcoureurs op trainingskamp. Woensdagavond ga ik naar Melbourne. Het eerste wat ik daar ga doen is een wandeling over het circuit maken met mijn engineers. Ja, ik heb het druk!”

Deze editie van ‘Vragenvuur’ is ter beschikking gesteld door de pers- en PR-afdeling van Renault.

PPB