De wereldtitel is voor Kimi Raikkonen inmiddels uit het zicht verdwenen, ondanks de eerste McLaren-dubbelzege van het seizoen. De titel bij de constructeurs behoort nog wel tot de mogelijkheden. Formule1.info-medewerker Adam Cooper zat na de Braziliaanse Grand Prix rond de tafel met Ron Dennis. De race op Interlagos was er voor McLaren één met twee gezichten. Beide coureurs deden wat ze konden en behaalden een dubbelzege, maar Fernando Alonso deed wat hij moest doen. En dus werd hij kampioen. Het is een raar seizoen wat McLaren heeft meemaakt. De start was erg slecht, maar vanaf Imola was Kimi Raikkonen the man to beat. Niet minder dan drie keer viel hij uit terwijl hij de race leidde en ook moest hij drie keer tien gridposities inleveren na een motorwissel. Misschien kostte die tegenslagen hem wel de titel.

En dan is er nog de wisselende vorm van Juan Pablo Montoya, die af en toe botste met achterblijvers, crashte in de kwalificatie, werd gestraft na het uitdelen van een brake test in de training en zichzelf twee races buitenspel zette met een schouderblessure. Maar hij poetste zijn blazoen op met drie overwinningen. Alonso’s derde plek zorgde ervoor dat Ron Dennis in Brazilië geen reden zag om de volgorde te wisselen.

Waar denk je aan, zo na de race?

Dennis: ,,Ik denk dat het positief is dat Montoya en Raikkonen tot na de tweede pitstop met elkaar konden racen. Het ging op een goede manier, want als het fout gaat zet je jezelf voor schut. Beiden hebben een goede race gereden, en vanwege bepaalde afstellingen (dezelfde strategie, dezelfde motorafstellingen) was het geen verrassing dat ze dicht bij elkaar zaten in de race. Bij de laatste pitstop was het nog erg close. Het enige wat ze daarna nog konden doen was racen voor de contructeurstitel. Natuurlijk, als Fernando uit zou vallen hadden we de volgorde heus nog wel veranderd. Iedereen zag hoe vroeg Renault moest pitten, ondanks de pole van Alonso. Wij zijn nog steeds in het voordeel, dus hopen we dit resultaat nog een keer te kunnen herhalen in 2005."

Hoe kijk je terug op dit seizoen?

,,Het kampioenschap win of verlies je niet in een enkele race. We hadden een slechte seizoensstart en daardoor kon Fernando een grote voorsprong opbouwen. We hoopten dat gat nog te kunnen dichten, en dat willen we blijven doen. Als het even kan moet zijn voorsprong uiteindelijk zo klein mogelijk worden. En met de dominantie van nu, hopen we de contructeurstitel te winnen. Aan het eind van de dag is Fernando een goede wereldkampioen. Dat neemt niet weg dat we hem gewoon willen verslaan."

Ben je blij met de eerste dubbelzege van het seizoen?

,,Het gaat om het finishen. De kansen op een dubbelzege hebben we te vaak laten liggen. Het zou erg frustrerend zijn als we het seizoen zonder 1-2 zouden moeten eindigen. Kimi en Juan reden een goede race met gelijke kansen, dus is de uitkomst verdiend."

McLaren is hele tijd bezig geweest met het dichten van het gat richting Renault in de stand bij de contructeurs. Ben je opgelucht nu je aan de leiding staat?

,,Voor het team is dit wel goed, we kunnen optimaal profiteren van de voordelen die eraan kleven. Zoals de posities van de pitboxen en meer van dat soort dingen. Daarom is het belangrijk. Maar als ik tussen beide kampioenschappen had kunnen kiezen, dan moet je wel eerlijk zijn. We functioneren als een team en het is ons doel om onze coureurs in de positie te brengen het kampioenschap te winnen. Als het team niet goed presteert, dan merken de coureurs dat ook. Maar de contructeurstitel is ook belangrijk en we gaan er alles aan doen om deze te winnen."

Heeft Fernando Alonso goed werk verricht dit jaar?

,,Er is een categorie met coureurs uit Zuid-Amerika tot en met Spanje en Italië die niet over de juiste kwaliteiten beschikken om wereldkampioen te worden. Eigenlijk weet ik niet precies hoe sterk Alonso is, mede vanwege zijn tactische optredens de laatste tijd. Ik denk persoonlijk niet dat het anders was gelopen als hij dat niet had gedaan. Onze coureurs hebben beter materiaal, maar ik denk eerlijk gezegd ook dat ze betere coureurs zijn. Dat wil niet zeggen dat ik afbreuk doe aan de prestatie van Alonso. Hij heeft puik werk verricht."

KVN