Mercedes is het snelste team in de openingsessie op Silverstone, maar Williams valt meer op, met technische problemen bij Susie Wolff en een zware crash van Felipe Massa.

Diverse vaste coureurs kunnen uitslapen op vrijdagmorgen, want de eerste vrije training kent aardig wat invallers. Williams-testrijder Susie Wolff is de eerste vrouw in 22 jaar die aan een officiële Formule 1-sessie begint. 

Ook de Nederlanders Giedo van der Garde en Robin Frijns kwamen weer eens in actie voor hun team, respectievelijk Sauber en Caterham. Daarnaast neemt Daniel Juncadella bij Force India de plaats in van Nico Hülkenberg. 

Pastor Maldonado zorgt voor een opstopping wanneer hij aan het eind van de pitstraat stilvalt. Als de coureurs achter hem in de gaten hebben dat er geen sprake is van een proefstart, maar een terminaal probleem gaan ze er toch maar voorbij. 

Heel even staat Wolff zelfs bovenaan de tijdentabel. Niet veel later moet ze de Williams echter aan de kant zetten vanwege een probleem met de oliedruk. Hoewel ze de Mercedessen van manlief Toto Wolff niet heeft kunnen bedreigen, zijn de meeste schijnwerpers toch op haar gericht. 

Teamgenoot Felipe Massa trekt echter de aandacht naar zich toe met een hevige crash. Het lijkt op een beginnersfout van de Williams-coureur die zondag zijn 200ste Grand Prix-start hoopt te bereiken. Hij komt te wijd uit Stowe en spint achterwaarts de muur in. De Braziliaan kan ongedeerd uitstappen en terugwandelen naar de pits. 

De onderbreking geeft de marshals wel de gelegenheid de auto van Wolff terug te brengen naar de pits. De monteurs gaan direct hard aan het werk, maar het motorprobleem kan niet voor het eind van de sessie worden verholpen. In Duitsland krijgt Wolff nog een kans om haar kunsten te vertonen. 

Ook Frijns kan niet de kilometers maken waarop hij had gehoopt. Caterham moet zijn auto ontleden om een elektrisch probleem te verhelpen. Met een kwartier te gaan kan de Caterham dan toch worden opgestart, zodat Frijns nog een tijd op de klokken kan zetten. Van der Garde maakt een klein uitstapje naast de baan, en werd op de valreep nipt verslagen door teamgenoot Esteban Gutiérrez. 

Marcus Ericsson parkeert zijn Caterham na een uitglijder op een onhandige plek aan de binnenkant van Becketts. Teamgenoot Kamui Kobayashi, die zijn auto aan Frijns heeft afgestaan, kan zijn lach niet inhouden. Lewis Hamilton kan er niet om lachen, want door de gele vlaggen moet hij zijn snelle ronde afbreken. 

Nico Rosberg gaat er zo vandoor met de snelste tijd in de sessie. Alleen teamgenoot Hamilton en Fernando Alonso blijven binnen een seconde van zijn tijd. Daniel Ricciardo is vierde, voor Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel.