Nico Rosberg heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van België. Hij is 0,097 seconde sneller dan zijn teamgenoot en titelrivaal Lewis Hamilton.

Na de zomerpauze staan de coureurs te trappelen om weer in actie te komen. Al moeten sommige vaste rijders nog wat langer wachten, omdat zij hun plaats (tijdelijk) moeten afstaan. Zo mag Giedo van der Garde voor ‘eigen publiek’ de eerste vrije training rijden in plaats van Esteban Gutiérrez. Zijn optreden blijft door een motorprobleem echter beperkt tot zestien rondjes.

André Lotterer maakt zijn officiële Formule 1-debuut voor Caterham, terwijl Alexander Rossi voor het eerst in actie komt voor zijn nieuwe werkgever Marussia. Gisteren kondigde het team nog aan dat Rossi ook de rest van het weekend in de auto zou blijven, maar dat is inmiddels teruggedraaid.

Bij Caterham is het doel om zo veel mogelijk kilometers te maken om de grondige update van de auto te kunnen evalueren. De nieuwe neus ziet er in ieder geval al beter uit, maar belangrijker is of het de auto sneller maakt. En dat ziet er minder goed uit. De Caterhams bungelen nog altijd achteraan. Op het moment dat Lotterer een snellere tijd noteert dan Marcus Ericsson, spint de Zweed pardoes in La Source.

Fernando Alonso maakt een uitstapje bij Eau Rouge, maar noteert wel de tweede tijd achter Nico Rosberg. Ondertussen schiet Lewis Hamilton rechtdoor in de Bus Stop. Na een krappe bocht haalt hij nog net de ingang van de pitstraat en breekt hij zijn run af. Teamgenoot Rosberg verremt zich op hetzelfde punt, maar gaat wel verder.

Als Hamilton even later onder de tijd van Rosberg duikt, reageert de kampioenschapsleider adequaat en pakt hij de koppositie direct terug. Fernando Alonso blijft op een kwart tel als enige in het spoor van de Mercedes-coureurs. Jenson Button moet acht tienden toegeven en de rest staat op meer dan een seconde achterstand.