Lewis Hamilton was ook in de laatste vrije training op het circuit van Monza de snelste man op de baan. Max Verstappen was zestiende in een sessie die lang rustig bleef vanwege eerdere regenval.

Na flinke regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag staat er aan het begin van de vrije training weliswaar een voorzichtig zonnetje boven het circuit van Monza, maar is de baan nog aardig vochtig. Voor veel coureurs reden de kat uit te boom te kijken, al gaan onder meer Toro Rosso-coureurs Max Verstappen en Carlos Sainz en Mercedes-coureur Nico Rosberg en McLaren-man Fernando Alonso wel vlot de baan op, maar dan wel op intermediates.

“Het is al best droog, maar nog niet droog genoeg voor slicks”, meldt Verstappen tijdens zijn eerste paar rondjes. De Nederlander voegt daar aan toe dat het ‘niet lang meer zal duren’ voor de tijd voor slicks daar is, maar toch blijft het in het eerste deel van de slottraining erg rustig op de baan. Verstappen voert de tijdenlijsten daarbij wel lang aan, aangezien alleen hijzelf en teamgenoot Sainz in het begin tijden rijden.

Terwijl de Mercedes-coureurs vooral wat proefstarts doen, want de starts zijn de laatste tijd een zwakte gebleken van het kampioenschapsteam, hebben Verstappen en Sainz een paar ‘momentjes’. Zo schiet Sainz rechtdoor in de eerste chicane – iets wat hij later in de sessie nog eens herhaalt – terwijl Verstappen zich tot twee keer toe verremt, maar de auto wel op de baan houdt.

Pas na krap een half uur gaan de slicks onder de auto’s en nog vijf minuten later wordt het drukker, als de Saubers en Ferrari’s er ook werk van maken, waarna ze spoedig worden gevolgd door de rest van het veld. Sainz klokt dan ondertussen de snelste tijd, totdat Sebastian Vettel er onderdoor duikt. Het blijft dan tot aan de vlag wisselen wie bovenaan staat, met uiteindelijk dus Mercedes-rijder Lewis Hamilton als snelste man.

Opvallend genoeg is het niet teamgenoot Rosberg – die vroeg in de sessie nog klaagt over trillingen van zijn motor – maar Ferrari’s Sebastian Vettel die tweede is. Zijn 1:24.808 is 0.264 seconde trager dan Hamiltons 1:24.544, terwijl Rosberg op pakweg drie tienden derde is. De plekken vier en vijf zijn voor de Williams-rijders, die zoals verwacht van vrijdag op zaterdag een tandje erbij hebben gezet.

Evenmin verrassend is dat er veel coureurs met Mercedes-motoren in de toptien staan, met Lotus-coureurs Pastor Maldonado en Romain Grosjean op de plekken zes en tien en Force India’s Sergio Pérez op P8. De Scandinaviërs Kimi Räikkönen en Marcus Ericsson maken de toptien daarbij vol met hun Ferrari en Sauber-Ferrari, wat onderstreept dat de Renault-teams en McLaren-Honda het vooralsnog afleggen op Monza.

Max Verstappen eindigt VT3 uiteindelijk als zestiende, twee plekken voor Sainz. Verstappen is in het laatste deel echter bezig met een lange run, want door gridstraffen voor motorwissels is de kwalificatie sowieso een verplicht nummertje voor hem en de andere coureurs van de Red Bull-teams. Daniel Ricciardo had daarbij nog wel een tegenvaller: hij viel zomaar stil, volgens Red Bull-teambaas Christian Horner door een motorprobleem.