Voor het eerst dit weekend is Nico Rosberg zin teamgenoot de baas. De twee gaan er in de laatste training flink tegenaan.

Voor het eerst zien we kwalificatiesimulaties waar wellicht wat uit op te maken valt, nadat de weinige runs op de Pirelli-supersofts van gisteren vooral in het teken stonden van de race. Wat het ingewikkeld maakt is dat de het laatste deel van de kwalificatie en het merendeel van de race na zonsondergang verreden zullen worden, en de baantemperatur kan dan wel tien graden dalen. De derde vrije training vindt echter nog plaats onder de brandende zon en dus weet men ook bij McLaren niet of de twee seconden die tussen de zachte en superzachte band zitten wel representatief zijn voor de koelere omstandigheden van vanavond, getuige de radioboodschap aan Kevin Magnussen.

In de eerste drie kwartier, waarbij alleen de hardere banden gebruikt worden, is Nico Rosberg sneller dan Lewis Hamilton, die in het laatste deel van zijn eerste rondje op de snelste van de twee bandentypen wat tijd verliest en vier tienden moet toegeven op zijn teamgenoot. Na een afkoelrondje zet Hamilton nog eens aan, met een beste eerste sectortijd als gevolg, maar de Mercedes heeft te veel overstuur en Hamilton geeft 0,3 seconden toe op Rosberg. Die verbetert zichzelf daarna ook niet meer, al is zijn poging wel sneller dan die van Hamilton.

De hoop van Rosberg dat zich in de race een Williams tussen hem en Hamilton nestelt, lijkt per training verder te vervliegen. Felipe Massa is weliswaar derde, maar op een volle seconde van Rosberg. Daarmee zal Massa zelfs na een betere start dan Hamilton de Brit niet de hele race achter zich kunnen houden. En dan gaan we er vanuit dat Rosberg zijn kunstje straks in de kwalificatie kan herhalen en pole pakt voor Hamilton, wat getuige Hamiltons rondetijden van gisteren helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Fernando Alonso kampt in zijn laatste raceweekend voor Ferrari opnieuw met technische problemen en de Spanjaard rijdt maar acht rondjes, waarin hij toch nog de vierde tijd weer neer te zetten. Valtteri Bottas valt tegen; de Fin is slechts achtste.

Debutant Will Stevens is op de hardste van de twee bandentypen een goede match voor Kamui Kobayashi, maar in kwalificatietrim geeft de ervaring van de Japanner de doorslag. Hij is bijna een seconde sneller dan zijn nieuwe teamgenoot.