Augustus is vast niet de lievelingsmaand van Jean-Eric Vergne. Vorig jaar kreeg hij in die maand te horen dat niet hij, maar Toro Rosso-teamgenoot Daniel Ricciardo promotie zou maken naar het grote Red Bull, terwijl hem dit jaar werd verteld dat er in 2015 ook bij Toro Rosso geen plek meer voor hem is.

Een jaar geleden zat ik met Vergne om een tafeltje in het Red Bull-motorhome op Spa. Een super gezellig gesprek was het niet. Nou is Vergne sowieso niet de meest geanimeerde gesprekspartner, maar het feit dat naast ons Ricciardo met een big smile tegenover een groep van twintig journalisten ontkende dat hij al zeker was van het Red Bull zitje voor 2014, deed Vergne’s gemoed vast geen goed. Zijn gezicht sprak bovendien boekdelen. Van binnen voelde – en wist? – hij al dat Ricciardo de strijd om promotie had gewonnen.

Een jaar en drie overwinningen later is Ricciardo de nieuwe golden boy van de Formule 1, terwijl de carrière van Vergne in het slop dreigt te raken. De Fransman kan zijn stempel niet op het teamduel met nieuwkomer Daniil Kvyat drukken en hoewel hij wederom zijn momenten heeft en zeker niet slecht rijdt, wordt hij niet alleen geplaagd door veel pech maar lijkt hij ook nog altijd een grote makke te hebben: het in die vijftien van de twintig weekends waarin het niet perfect loopt, de problemen overkomen en toch presteren.

Vergne, die medio 2013 duidelijk een knauw kreeg toen hij werd gepasseerd voor het Red Bull-stoeltje, ‘bewees’ in de rest van dat jaar het gelijk van Red Bulls keuze door de rest van het seizoen niet meer te scoren, terwijl Ricciardo na de zomerstop nog negen punten pakte. Van de winter liet Vergne weten te willen doen wat Ricciardo deed, nadat hij hem in 2013 aanvankelijk op achterstand had gezet met twee schitterende races in Monaco en Canada, zich herpakken en sterker terugkomen. Het is dan ook voor Vergne te hopen dat hij de nieuwste domper beter verwerkt, want hij vecht nu nog zeven races lang voor zijn carrière.

Nu Toro Rosso 2015 in gaat met Kvyat en supertalent Max Verstappen, is de vraag voor Vergne welke opties hij heeft. Wordt hij op z’n 24e het zoveelste afgedankte Red Bull-talent, of vindt de man uit Pontoise op eigen kracht een zitje, ook al zijn die nog zo schaars? Hij werd in het verleden genoemd bij Lotus, maar dat is geen optie als zijn landgenoot Romain Grosjean daar verder gaat, en of je daar of elders ook nog terecht kunt zonder geld? Heel misschien doet Red Bull overigens een duit in het zakje, maar of de Oostenrijkers zo barmhartig zijn om de coureur die ‘niet achteraan wil mee hobbelen’ in te kopen in de middenmoot? Het lijkt erop dat Vergne als hij in de Formule 1 wil blijven, moet hopen dat er ergens een team is dat iemand strikt die zoveel neerlegt, dat het zich kan veroorloven daarnaast een talent met ervaring te strikken om zich nogmaals te bewijzen. Ongeacht of dat halverwege of achteraan de grid is.