Nog drie dagen vóór Melbourne. Geen enkele spanning voorin het veld. Mercedes en Williams worden gewoon 1-2-3-4 als er niets raars gebeurt. Ook geen spanning achterin, want Manor kent zijn plaats. Eén ding is echter wel héél spannend: haalt Manor tijdens de kwalificatie de ‘cut’?

Eén van de beste autosportberichten van de afgelopen maan­den was wel het uit de dood herrijzen van Manor, ook wel bekend als Marussia. Ondanks de absolute zekerheid dat dit team het hele jaar door de op-een-na-laatste en allerlaatste plek zal innemen, noemen mijn zoon en ik ons tegenwoordig Manor-supporter – én Max-supporter uiteraard. Zoon Kai gaat zelfs een Manor-petje kopen als hij er eentje tegen­komt, zo heeft hij beloofd.

Hoe kortzichtig gedacht door met name Force India om die Calimero-achti­ge helden­daad te willen tegenwerken! Eens kijken in welke situa­tie zij komen te verkeren als halver­wege het geld op is! Als ze dan maar niet denken dat andere teams wel compassie met Force India zullen tonen als het er echt toe doet. Trouwens, het kost Force India misschien wat geld maar daarvoor krijg je heel wat te­rug, namelijk de absolute zeker­heid dat Force India nooit als allerlaat­ste op de startgrid zal staan.  

Tevens mag van mij de vlag uit voor Giedo van der Garde. Hij heeft immers van de Australische rechtbank gelijk gekregen. Hij heeft daarmee al die andersdenkende zuurpruimen de mond ge­snoerd. Hij heeft – het voor­heen zo keurige – Sauber laten zien dat er zelfs bij dit soort Walkinshaw-achtige streken gren­zen kunnen worden overschreden. Valt me trouwens erg tegen van die me­vrouw Kal­ten­born. Kreeg je ook acuut last van kromme tenen bij het lezen van van Saubers ­argu­men­tatie, dat het levensgevaarlijk zou zijn om Van de Garde te laten rijden?

Als de rechter (hopelijk) ook op donderdag volhou­dt dat Giedo in gehéél 2015 voor Sauber moet kunnen uitkomen, dan zal dat het Nederlands kamp veel geld en nog meer voldoening opleveren. Want rijden in Australië gaat echt niet meer ge­beu­ren. Ik hoop overigens niet dat Giedo na dit akkefietje ooit nog eens elders in de Formule 1 aan het werk denkt te kun­nen gaan. ‘Een coureur die zich niet laat besode­miete­ren, het idee alleen al! Die moeten we zéker niet in ons team heb­ben!’ Gelukkig bestaat de autosport niet alleen uit Formule 1 en schijnt Amerika ook een heel mooi land te zijn.