Een motorprobleem heeft Sebastian Vettel, niet voor de eerste keer dit jaar, veel trainingstijd gekost. In Singapore kwam hij in de tweede vrije training tot slechts vijf rondjes.

Aan het eind van de verder prima verlopen eerste sessie diende het motorprobleem zich aan bij Vettel, die zijn Red Bull daarop moest parkeren en naar de pits terugduwen, zodat zijn monteurs direct aan de slag konden in een hoop nog een deel van VT2 te redden.

Na hard zwoegen in de voor de Grand Prix van Singapore kenmerkende hitte lukte dat uiteindelijk en kon Vettel met nog tien minuten te gaan nog snel de baan op om vijf rondjes af te draaien, maar gelukkig, nee, dat is Vettel niet echt te noemen na de eerste dag op het Marina Bay Street Circuit.

“Het hoort erbij, maar dit is wel een zwaar seizoen voor me, ja”, verzucht de Duitser in gesprek met de pers uit zijn thuisland. “Als je naar dit jaar in z’n totaliteit kijkt, heb ik eigenlijk maar weinig gereden, en we hebben ook nu weer tijd verloren.”

Dat vrijwel alle technische problemen zich aan zijn kant van de garage voordoen, is volgens Vettel niet meer dan toeval, want aan de werklust van ‘zijn’ jongens is het niet te wijten volgens de titelverdediger, die ze ook prijst voor hun herstelwerk van vandaag: “Dat was klasse”, zegt hij.

“De jongens hebben alles gegeven en het is ze gelukt me nog voor het eind van VT2 weer de baan op te krijgen. Voor mij was het natuurlijk lastig gelijk op de limiet te zitten in de laatste tien minuten, maar ik heb toch nog aan de banden kunnen wennen en het was beter dan niks.”

Gezien zijn korte tijd op de baan tijdens VT2, mag Vettel ook zeker tevreden zijn met de vijfde tijd die hij in zijn vijf rondjes liet noteren. Daarmee deed hij het uiteindelijk slechts één plekje minder goed dan in de eerste sessie, waarin hij in 27 ronden tot P4 kwam.

Ricciardo
In de andere RB10 vond teamgenoot Daniel Ricciardo geen problemen op zijn pad. De Australiër eindigde in VT1 net achter Vettel als vijfde, waarna hij in de tweede sessie twee plekjes boven zijn collega geklasseerd werd, op P3.

“Ik heb het gevoel dat er nog wel wat meer in zit bij ons”, verklaart de man uit Perth, die helaas moet erkennen dat dit waarschijnlijk ook zo is voor het snellere Mercedes: “En ik denk niet dat wij nog dusdanig veel tijd kunnen winnen dat we ze kunnen verslaan”, zo toont hij zich realistisch.

Dat gezegd hebbende gaan Ricciardo en Red Bull er natuurlijk wel alles aan doen. “We buigen ons over ons huiswerk en dan zien we wel. Ik denk dat de banden hier de doorslag geven. De options doen het beter dan de primes, maar die gaan langer mee. Het wordt dus een strategisch vraagstuk.”