McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft aangegeven zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als er een nieuwe FOTA-voorzitter gekozen moet worden.

Whitmarsh vervult de rol van voorzitter van de Formula One Teams’ Association al sinds eind 2009, toen hij Luca di Montezemolo opvolgde. Hoewel het oorspronkelijke idee was dat er elke twaalf maanden een nieuwe voorzitter gekozen wordt, zetelt Whitmarsh nu dus al bijna drie jaar. En dat is wat hem betreft genoeg.

“Ik denk dat het gezond zou zijn als er nu weer iemand anders mijn plaats inneemt”, aldus Whitmarsh in gesprek met Autosport. “Na drie jaar wordt het tijd dat iemand het stokje overneemt, maar dat is aan de teams om te beslissen.”

“Ik draag de Formule 1 een warm hart toe, in welke rol dat ook is. De FOTA heeft altijd een stabiele kracht moeten zijn, die de belangen van alle betrokkenen in het oog houdt. Dat zal ook zeker niet veranderen, maar ik denk dat iemand anders de kar maar eens moet gaan trekken.”

Gevraagd naar mogelijke opvolgers, houdt Whitmarsh zich op de vlakte: “Het is allemaal nog niet zo ver. Het huidige F1-seizoen duurt nog lang en daar zal ik me op concentreren. We zullen het allemaal gaan zien.” Wat als Ross Brawn of Eric Boullier zich zouden aandienen? “Ik denk dat ik hun kandidatuur zal steunen.”