In Japan zullen Williams-rijders Felipe Massa en Valtteri Bottas proberen hun sterke vorm voort te zetten, om zo de derde plek in het constructeurskampioenschap in handen te houden. Het coureursduo verheugt zich in elk geval alvast op de unieke uitdaging van het Suzuka-circuit.

Massa, vorig jaar met de Ferrari tiende in Japan, reed in Singapore een uitstekende race, ondanks dat de FW36 daar niet op zijn sterkst was. Hij hoopt dit weekend op meer: “We zitten er lekker in op dit moment, maar hopelijk is onze auto wat beter dan in Singapore.”

Het is moeilijk om een coureur te vinden die Suzuka níet hoog heeft zitten, en Massa vormt wat dat betreft geen uitzondering. “Het is één van de beste circuits op de kalender. De eerste sector is adembenemend en de hoogteveranderingen dragen nog eens bij aan de uitdaging. De Japanse fans behoren daarnaast tot de meeste gepassioneerde.”

Bottas

Valtteri Bottas reed vorig jaar zijn eerste Japanse Grand Prix, maar dat was geen al te groot succes. In de zieltogende FW35 kwam de Fin toen niet verder dan de zeventiende plaats. Dit jaar zijn de vooruitzichten een stuk beter, want in de laatste zeven races reed Bottas vier keer naar het podium.

Aan enthousiasme voor Suzuka ook bij de coureur met nummer 77 geen gebrek. “Het is mijn favoriete circuit. De hogesnelheidsbochten maken het heel leuk om te rijden. Het is een flinke uitdaging, want je hebt geen ruimte om fouten te maken. Ik kijk er naar uit om de fans weer te zien, en ik hoop dat ze een leuke race zullen hebben”, zegt Bottas.

Hoofdengineer Rob Smedley van het team uit Grove legt uit dat de banden een sleutelrol zullen gaan spelen. “Het bandenmanagement is cruciaal, dus we hopen dat we ons huiswerk goed hebben gedaan. Dan kunnen we direct inspelen op de veranderende baanomstandigheden.” Het belooft een pittig weekend te worden, zegt Smedley: “Dit circuit stelt alle aspecten van de auto op de proef, dus het is heel moeilijk om de afstelling precies goed te krijgen.”