Van Williams wordt verwacht dat het in Austin ‘best of the rest’ achter het dominante Mercedes is. Op de openingsdag was dat nog niet het geval, maar het team uit Grove maakt zich geen zorgen.

Williams begint doorgaans namelijk niet bijster sterk aan raceweekends, waarna het gedurende de vrije trainingen steeds performance vindt en er uiteindelijk in de kwalificatie en race – mits het circuit de FW36 ligt, wat voor de baan in Austin het geval zou moeten zijn – ‘gewoon’ bij zit.

Dat Felipe Massa het met een elfde en vijfde tijd moest doen en Valtteri Bottas diezelfde elfde plek claimde in VT2, nadat testrijder Felipe Nasr in zijn auto naar een achtste tijd was gereden in de eerste sessie, is voor niemand bij Williams dan ook reden voor ongerustheid.

“We hebben een productieve dag gehad en alles gedaan wat we voor ogen hadden”, stelt Massa zelfs. “De wind maakte het vinden van een goede balans weliswaar lastig, maar de auto voelt prima aan en het lijkt erop dat we de snelheid ook goed te pakken hebben dit weekend.”

Bottas is wat minder tevreden, maar de problemen die hij opnoemt lijken niet onoverkomelijk. “De auto was door de wind wat lastig te besturen en ik kan het zelf ook nog wat beter doen, maar daar hebben we de avonduren en VT3 voor. We gaan ons huiswerk doen en daarna ga ik in de slottraining eens goed op zoek naar de limiet.”

Voor testrijder Nasr was meedoen aan een training een tijdje geleden, namelijk twaalf raceweekends. “Ik had daarom even nodig om weer aan de auto te wennen”, erkent de Braziliaan, voor wie het Circuit of the Americas bovendien nieuw was. “Maar het is een leuke baan en de auto is duidelijk beter geworden en makkelijker te besturen. Al met al was het een goede sessie voor me, ook omdat ik veel kilometers heb gemaakt”, somt hij op.