Williams’ matige kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje was dit weekend niet een incident. Ook in de race kwamen Pastor Maldonado en Valtteri Bottas er niet aan te pas. De Formule 1-coureurs eindigden als veertiende en zestiende.

Het verschil met vorig jaar, toen Pastor Maldonado vanaf pole won, kan haast niet groter zijn. “Helaas had de auto vandaag onvoldoende snelheid”, vertelt de Venezolaan na de Grand Prix van Spanje. “Dankzij een drivethroughpenalty moest ik één keer extra naar binnen. Ik was eerder te hard door de pitstraat gegaan.”

Een antwoord op Williams’ – vooralsnog uitzichtloze – vormcrisis weet Maldonado niet. “We hebben het vandaag geprobeerd zo goed mogelijk te doen. Nu moeten we ons hergroeperen, hard werken en voorbereiden voor de Grand Prix van Monaco.”

Bottas startte niet flitsend aan de start van de Grand Prix in Barcelona. In de openingsfase wisselde hij regelmatig stuivertje met Giedo van der Garde. “De auto had geen grip en de wagen gleed bij de start telkens weg. We moesten daarom veel van de banden eisen. Uiteindelijk konden we de race met een driestopper finishen.”

Dat was niet de juiste keuze. “Pastor koos voor een vierstopper en dat leek een betere beslissing te zijn. We staan niet waar we willen staan dus er is nog veel werk te verzetten”, aldus de Fin, die sinds zijn debuut nog geen punten heeft weten te scoren. Maldonado trouwens evenmin. Williams houdt daarmee alleen Caterham en Marussia achter zich.