De teams van Williams en Force India reizen vol vertrouwen af naar België. De reden laat zich raden: dankzij de sterke Mercedes-motor achterin hun bolides denken ze het goed te kunnen doen op het snelle Spa-Francorchamps.

De goede prestaties van Williams en Force India op snelle circuits valt natuurlijk niet alleen aan de Mercedes-krachtbron te danken, aangezien de chassis’ van beide formaties – en zeker Williams – het ook gewoon goed doen op circuits waar met minder downforce gereden wordt, maar het is voor Spa ongetwijfeld de grootste troef van de Britse renstallen.

Force India’s Nico Hülkenberg haalt in zijn vooruitblik terecht aan dat het op Spa zaak is ‘een balans te vinden tussen downforce en motorvermogen’, maar volgens zijn teamgenoot Sergio Pérez is toch vooral een power track: “En ik denk dan ook dat we het er goed kunnen doen.”

Teambaas Vijay Mallya verwacht ook niet anders, benadrukt hij. “Spa is een snelle baan, dus dit is absoluut een kans voor ons als Mercedes-team”, denkt de eigenaar van de als vijfde geklasseerde renstal, die volgens hem de strijd kan aangaan met het als vierde geplaatste Williams aangezien de achterstand – ‘zeker met dubbele punten voor de slotrace’ – volgens hem niet onoverkomelijk is.

Williams
Datzelfde Williams heeft 37 punten meer dan Force India en ook de renstal uit Grove denkt gelijk in Spa flink te kunnen scoren en de voorsprong daarmee mogelijk uit te breiden. “Door de lange rechte stukken past het circuit van Spa erg goed bij onze auto, dus ik denk dat we sterk aan de tweede seizoenshelft kunnen beginnnen door gelijk succesvol te zijn in België”, voorspelt coureur Felipe Massa.

“Ik heb hier in 2008 bovendien al eens gewonnen, dus ik weet wat er op Spa vereist is om het goed te doen”, vervolgt de Braziliaan, wiens teamgenoot Valtteri Bottas ook verwacht sterk te zijn op het Ardennencircuit: “Je hebt er een auto nodig die qua aerodynamica erg efficiënt is, dus wij gaan er vanuit competitief te zijn en een goed resultaat te behalen.”