Williams’ technisch directeur Sam Michael is teleurgesteld over de start die zijn team gemaakt heeft dit seizoen. De snelheid was er wel, maar door fouten bleven de resultaten achterwege. En dus is hij gefrustreerd.In de vrije trainingen was het dikwijls Williams dat domineerde. Maar de hoge verwachtingen die dat opriep, werden in de races tot nog toe niet waargemaakt. Williams staat op 3,5 punten in het constructeurs-WK.

“De FW31 is behoorlijk snel geweest in de eerste paar races, maar we hebben dat niet benut als het om punten gaat, en dat is erg frustrerend”, zegt Michael.

De oorzaak is simpel: het team heeft fouten gemaakt. In Australië ging er iets mis met een wiel van Rosberg, in Maleisië maakte het team verkeerde bandenkeuzes en in China sloegen de heren op de pitmuur een doodlopende strategische weg in.

Wat het wellicht nog frustrerender maakt, is dat de concurrentie dichterbij komt. Michael: “Onze rivalen maken snel terrein goed en het zal moeilijk worden om een ontwikkelingsvoorsprong op hen te behouden tijdens het jaar. Het veld zit ook heel dicht bij elkaar. In Bahrein zat er slechts 1,3 seconde tussen de nummer één en nummer twintig.”

Niettemin blijft Williams hard werken, in de hoop toch nog de vruchten van de snelle bolide te kunnen plukken. Zo werkt het team volgens Michael ‘flat-out’ aan KERS. “We willen het zo snel mogelijk op de FW31 hebben, maar ik kan niet zeggen wanneer dat zal zijn.”

De coureurs verwijt Michael in elk geval niets. “Ze doen het beste wat ze kunnen. Ik denk dat elke coureur zijn prestaties met het jaar verbetert, zeker als je begin twintig bent, zoals Nico en Kazuki. Zij worden beter en beter, en dat komt vooral gewoon door ervaring.”

JK