Men hield er al een beetje rekening mee bij Williams: de auto zou gewoon niet bij de karakteristieken van de baan passen. Het kwalificatieresultaat onderstreept dat. Massa en Bottas klokken de veertiende en zeventiende tijd.

Waar Felipe Massa er tenminste nog in slaagde Q2 te bereiken, mocht Valtteri Bottas na de eerste achttien minuten uit zijn auto stappen. Hij kreeg het in zijn tweede getimede ronde niet voor elkaar een snelle tijd te noteren, omdat hij naar eigen zeggen in de eerste, getimede ‘opwarmronde’ vast kwam te zitten in het verkeer, waardoor hij niet de ruimte en snelheid had om temperatuur in de banden te krijgen.

Het is echter een probleem dat niet louter tijdens de kwalificatie de kop op stak. Het hele weekend al slaagt het team er niet in om de banden naar behoren te laten werken. “We wisten dan ook dat het heel erg moeilijk ging worden”, geeft Bottas toe. “Gelukkig zijn we in Monaco en kan er van alles gebeuren op zondag. Als we uit de problemen blijven, zijn punten nog steeds mogelijk.”

Felipe Massa
Felipe Massa geeft in zijn nabeschouwing aan dat er eigenlijk geen directe oorzaak is voor het slechte optreden van Williams, anders dan dat de auto gewoon niet goed genoeg is voor de smalle straten van Monaco: “We rijden eigenlijk al de hele dag rond zonder de rondetijden te noteren waar we naar op zoek zijn.”

“Morgen wordt het geen gemakkelijke dag, maar de Grand Prix van Monaco is altijd even onvoorspelbaar. Natuurlijk zijn we gewend om verder naar voren te staan, maar ik ben er zeker van dat punten nog altijd binnen ons bereik liggen.”