Door in de laatste race van het jaar haar eerste dubbele podiumfinish van het seizoen te behalen heeft Williams tot tevredenheid van coureurs Felipe Massa en Valtteri Bottas de derde plek in het WK behaald.

De kans dat het als vierde geklasseerde Ferrari nog langszij zou komen was niet heel groot, maar door met Massa op de tweede en Bottas op de derde plek in totaal 66 punten uit de dubbele punten finale mee te nemen, heeft Williams wel heel duidelijk gemaakt dat het de terechte nummer drie is.

Voor Williams draaide het er in de Grand Prix van Abu Dhabi vooral om haar ietwat afwijkende strategie goed uit te voeren. Voor Bottas was dat nodig om terug naar voren te komen na een dramatische start, voor Massa om zelfs nog even aanspraak te maken op de zege.

Massa ging voor een wat langere eerste stint en een hele lange tweede, waarna hij op het eind een flinke eindsprint inzette. Genoeg om de uiteindelijke winnaar Lewis Hamilton nog te pakken, was het niet, maar de Braziliaan maakte het wel spannend.

“Ik had eigenlijk niet verwacht dat de banden zich zo goed zouden houden”, erkent hij tijdens het podiuminterview, waarbij hij nog een bekentenis aflegt: “Ik was ook wel verrast door de snelheid die we aan de dag wisten te leggen”, geeft hij toe.

“Helaas was Lewis aan het eind alsnog net buiten bereik. Toen we nog tien rondjes moesten, dacht ik al stiekem aan de zege. Ik was toen namelijk een seconde per rondje sneller, maar helaas werden de banden toch net iets minder en hield ik niet genoeg over om nog verder in te lopen op Lewis.”

Al met al was het echter een hele goede race voor Williams in een toch al zeer sterk seizoen, benadrukt Massa. “Dit team heeft het fantastisch gedaan. We hebben enorme vooruitgang geboekt en ik ben er trots op daar deel van uit te maken, zeker omdat dit pas het begin is!”

Teamgenoot Bottas noemt het ‘heel toepasselijk’ dat Williams 2014 zo sterk heeft afgesloten: “Want dit is een geweldig seizoen voor ons geweest”, zegt de coureur die Williams tevens ‘sterker en sterker ziet worden’. “Daar was deze race ook wel bewijs van”, stipt hij aan.

Net als Massa is ook Bottas ‘zeer dankbaar dat ik deel mag uitmaken van dit team’. “Met deze podiumplek ben ik verder ook heel blij”, besluit de Fin, die zich door zijn derde plek in de race van de vierde plaats in het kampioenschap heeft verzekerd.