Williams-coureus Felipe Massa en Valtteri Bottas hebben wel eens een makkelijkere eerste trainingsdag meegemaakt. Vooral Massa had last van de extreme weersomstandigheden in Maleisië.

“Het was een moeilijke dag”, zegt Massa, die in de eerste training op P11 eindigde en in de tweede op P6. De hoge temperatuur in Sepang had duidelijk zijn weerslag op de FW37, vertelt de Braziliaanse routinier: “De banden hadden zwaar te lijden onder de omstandigheden, de slijtage was hoog.” Maar, voegt hij daaraan toe: “Dat is voor iedereen hetzelfde.”

Ondanks de lastige vrijdag vertrouwt Massa erop dat het de rest van het weekend beter zal gaan. “We willen het gat met de mensen voor ons verkleinen”, legt hij uit. “Daar hebben we gelukkig de tijd voor. We gaan de data zorgvuldig bestuderen zodat we zoveel mogelijk uit de auto kunnen halen.”

Bottas

Bottas reed in de andere Williams net iets sneller in de rondte dan Massa: zijn snelste tijd van 1:40,450 in de tweede vrije training leverde hem de vijfde plaats op, zeven tienden achter snelste man Lewis Hamilton. Ook hij had moeite met de Maleisische temperatuur. “Het was in de tweede training erg heet”, klaagt Bottas. De Fin kon nog geen goed beeld krijgen van de snelheid van zijn Williams in de lange runs, omdat de auto met een defecte brake duct kampte. “Maar in de korte runs gingen lekker”, verzekert hij.

Van zijn rugblessure merkte Bottas in elk geval niks meer. “We hebben veranderingen aangebracht aan mijn zitpositie en daardoor kon ik gelukkig zonder pijn rijden”, aldus de coureur. “Ik weet zeker dat mijn rug me de rest van het weekend niet tot last zal zijn.”