Williams is ervan overtuigd dat het juist heeft gehandeld door Felipe Massa en Valtteri Bottas met elkaar te laten racen in de openingsfase van de Grand Prix van Engeland.

Volgens Rob Smedley, performance chief bij Williams, heeft het team gehandeld naar de filisofie van het team, namelijk dat de twee coureurs aan elkaar gelijk zijn en dus gelijke kansen moeten krijgen om voor de overwinning te gaan. Zo mocht Valtteri Bottas uiteindelijk Felipe Massa aanvallen voor de leiding in de race, mits dat clean zou gebeuren.

Williams had er ook voor kunnen kiezen om één van de twee coureurs de opdracht te geven het Mercedes-duo op te houden, waardoor de ander de kans had gekregen om een marge op te bouwen aan kop van het veld. “Die gedachte is echter nooit in ons opgekomen”, beklemtoont Smedley. “Dat zou niet eerlijk zijn geweest naar één van beide rijders. We willen zoveel mogelijk punten behalen voor het team, en niet voor één persoon in het bijzonder.”

Op de suggestie dat Smedley’s vorige werkgever, te weten Ferrari, waarschijnlijk wél dergelijke teamorders zou hebben uitgevaardigd, geeft hij te verstaan dat Williams nu eenmaal een ander team is: “Misschien zou Ferrari anders hebben gehandeld, maar zo zitten wij niet in elkaar. Wij laten ons leiden door onze eigen filosofie en die houdt in dat onze rijders met elkaar mogen racen, zolang ze elkaar niet heel erg ophouden.”

Valtteri Bottas, de Fin die in de openingsfase van de race rondenlang tegen de leidende Williams van zijn teamgenoot aankeek, denkt echter dat hij wel degelijk opgehouden werd door Massa: “Ik denk dat ik in staat was geweest een gat te slaan als ik vrij baan had gehad. Kijk maar eens naar mijn inlap. Die was een seconde sneller dan de ronden waarin ik nog achter Felipe zat.”