Dirk van Leijden eindigde vorig jaar bovenaan in de Formule 1 Teammanager en won daarmee een trip naar de Grand Prix van België. Hij genoot met volle teugen.

“Wat een ongelooflijke ervaring is het bezoek aan Spa geweest. Drie dagen volop genieten van alles wat autosport is en wat Spa zo bijzonder maakt.

Op vrijdag begon het al goed met een opdrogende baan tijdens de eerste vrije training en een snelle Fernando Alonso, mijn favoriet, gevolgd door een droge vrije training waarin de coureurs duidelijk bezig waren Eau Rouge te ‘herontdekken’ en de juiste afstelling te vinden voor de auto. Je kon een duidelijk verschil zien in de balans van de auto’s bij de eerste training en die aan het eind van de tweede training. Ook interessant waren de verschillende rijlijnen van de diverse coureurs. Pakken ze veel of weinig kerbs mee. Ik moet zeggen dat de plek waar we zaten daar een prima beeld van gaf.

Aansluiting
Zaterdag was het op de route naar Spa al heel druk en duurde het even voordat we op de bestemming waren. Gelukkig konden we op een redelijke afstand parkeren en waren we snel op het circuit. Ruim op tijd voor de derde vrije training. Ook daar een beetje hetzelfde beeld. Je denkt te zien dat ze bezig zijn met de afstelling en het rijden met volle of halfvolle tanks. Leuk om te zien hoe zo’n auto daar op reageert in Eau Rouge. En… heel belangrijk voor mij… het leek er op dat Ferrari de aansluiting met Red Bull gevonden had. Opvallend was te zien dat de top 15 binnen 1 seconde zat. Dat is iets wat je zelf niet zo snel ziet in zo’n vrije training.

En dan die waanzinnige kwalificatie met die regen voor Q1 en de daarna opdrogende baan met de geweldig prestatie van Giedo van der Garde. Alom verbazing en waardering van de mensen om ons heen. Vooral de Engelsen vonden het geweldig. In Q2 was de baan goeddeels alweer droog en werden de ‘oude’ verhoudingen weer zichtbaar om dan weer in Q3 een natte baan te hebben die langzaamaan droger werd met als apotheose de waanzinnige laatste kwalificatieronde met Webber, Vettel, Hamilton in luttele seconden allemaal op P1 en Hamilton aan het langste eind trok. Helaas voor Ferrari zat er niet meer in dan een 9e en 10e plek. Net het tijdslot gemist anders hadden ze nog behoorlijk meegedaan.

Daniël de Jong

Hierna nog naar de GP2 race gekeken met de crash van Daniël de Jong voor onze neus. Dat ging best hard maar gelukkig kon hij zo weer uitstappen en een taak voor de marshals om de boel weer op te ruimen. Pas dan zie je hoe belangrijk het is dat die mensen er zijn om het allemaal mogelijk te maken.

Souvenir
Dan de zondag. Na een goede nachtrust in het NH hotel in Maastricht al heel vroeg, althans dat dacht ik, naar het circuit. Pas dan zie je hoeveel mensen er eigenlijk op zo’n dag komen. Het was al heel druk op de toegangswegen naar het circuit. Maar als je eenmaal op de route zit richting de parkeerterreinen gaat het allemaal best nog wel snel. Eenmaal op het circuit eerste maar eens de Formule 1 Village ingegaan om nog een souvenir te kopen. Keuze genoeg. Dan maar ons plekje op de tribune opgezocht om naar de GP2 en de Porsches te kijken. Leuke races en die gaan ook serieus hard. En dan waar het allemaal om te doen was: De Formule 1-race. De drivers parade in de ‘antieke’ auto’s waarbij het dan jammer is dat je soms de coureur niet kunt zien omdat deze naast de chauffeur zit. Je ziet dan een hand en een schim en dan denk je een coureur herkend te hebben.

Daniël de Jong

Vervolgens de opbouw naar de race met het klaarzetten van de gridgirls en het uitreiken van de juiste vlag waarna de dames in opstelling naar de start paradeerde. Nooit eerder gezien en daarom heel leuk. Daarna voel je ook de spanning toenemen op de tribune. Tribune loopt vol, rijders worden voorgesteld, startopstelling wordt doorgenomen, nog een klein interviewtje links en rechts, het volkslied, de FIA hymne, rijders die zich klaarmaken, helpers weg en dan is het zover… warmup ronde en dan de start.

Grandioos
Waanzinnig, wat een geluid komt er dan los en wat een geweld komt er dan op je af. Je komt ogen tekort om alles te kunnen zien. Gelukkig kon op het grote scherm tegenover ons nog een en ander in de herhaling worden gezien. Maar wat een race en wat een super Fernando heb ik gezien. Geweldig zoals die heeft gereden. Fantastische start en een hele goede race. Vettel was duidelijk sneller en was voor hem niet te achterhalen maar eindigen als tweede vanaf een negende startplek is natuurlijk gewoon heel erg goed. Massa heeft een redelijke race gereden al wil je natuurlijk altijd dat hij hoger was geëindigd maar Massa is duidelijk niet meer de Massa van enige jaren geleden. Ik denk dat hij uit respect zijn contract mag uitrijden maar dat er volgend jaar toch echt iemand anders in zijn stoeltje zit.

Al met al een fantastisch en grandioos geslaagd weekend geweest. Met heel veel dank aan Teammanager, Formule 1 en Ticket+Travel !”

Daniël de Jong