Hij won er in de Formule 3, hij won er in de GP2 en Lewis Hamilton is vastbesloten ook in de Formule 1 de race in Monaco op zijn naam te schrijven. Vorig jaar lukte het net niet en daarom is Hamilton erop gebrand nu wel te winnen. ,,Als een droom die uitkomt.” Vorig seizoen was de McLaren-coureur er als rookie dichtbij om de meest prestigieuze race op de kalender te winnen, maar teammaat Fernando Alonso was hem net te snel af. Het leidde tot veel ophef omdat werd gespeculeerd over teamorders die McLaren zou hebben uitgevaardigd.

Niet in de laatste plaats omdat Hamilton een hint in die richting gaf. Terugkijkend op die race denkt de Brit niet dat het team iets fout heeft gedaan. ,,Ik had er wat rustiger mee moeten omgaan. Moeten denken van: 'dit is mijn eerste Grand Prix in Monaco en ik ben tweede geworden en sta op het podium.'”

Vandaar dat hij er extra op is gebrand dit keer wel zijn McLaren als eerste over de streep te sturen. ,,Dit is de race waar het om gaat, eentje die ik altijd al heb willen winnen”, zegt hij eerlijk. ,,Het zou een droom zijn die uitkomt en ik kan niet wachten tot het zover is. Ik hoop dat het me gaat lukken.”

,,Toch ben ik ook weer niet van mening dat ik deze race moet winnen om in de titelstrijd te blijven. Punten scoren is het eerste doel want dat gaat aan het einde van het seizoen de doorslag geven. Het zou uiteraard wel helpen om tien punten te scoren.”

Misschien is zondag wel de uitgelezen kans voor Hamilton om de stratenrace te winnen. Het is onduidelijk hoe goed Ferrari er voor staat en bij McLaren is de sfeer top. Dat komt door het goede resultaat – de tweede plek – dat hij onverwacht haalde in Turkije.

Hamilton: ,,Als wordt gezegd dat je de race waarschijnlijk niet kunt winnen, dan heb je zoiets van: 'wat doe ik hier nog?' De kans was groot dat ik vierde zou worden, maar door te keihard te pushen en prima werk van het team, werd ik tweede. Het voelde alsof ik had gewonnen.”

Overigens is er nog ander nieuws wat McLaren betreft. In Monaco mag het team weer plaatsnemen in een pitbox in het midden van de pitstraat. Het motorhome moet wel achteraan blijven staan.

KVN