Lewis Hamilton trok zondag in de verregende slotfase van de Grand Prix van Engeland met een strakke strategie de overwinning naar zich toe. Daarmee is de tactische blunder die hem in Monaco de zege kostte goedgemaakt, vindt teambaas Toto Wolff.

In Monaco leidde Hamilton de race soeverein, tot Max Verstappen in zijn Toro Rosso van de baan vloog. De safety car kwam naar buiten, Mercedes riep Hamilton binnen voor een extra stop – terwijl de andere coureurs buiten bleven. Teamgenoot Nico Rosberg kreeg de zege in de schoot geworpen.

“Monaco was heel lastig, ook omdat de virtual safety car daar voor het eerst een rol speelde”, blikt Wolff terug. “We hadden ook een probleem in ons systeem, waardoor we een beslissing maakten die we niet hadden moeten maken.”

Hoe anders ging het op Silverstone, waar Hamilton en Rosberg in het begin van de race achter de Williams-bolides reden, maar uiteindelijk toch weer op de bovenste tredes van het erepodium stonden. “Dit keer waren we volledig geconcentreerd en kalm”, vertelt Wolff. “Mede daardoor ging het nu allemaal wel goed.”

Hamilton besliste

Het was Hamiltons keuze om met nog negen ronden te rijden de pits in te duiken, vertelt Wolff. “Hij zei dat de banden niet goed genoeg meer waren, en dat het harder ging regenen. Hij besliste op het juiste moment. Maar op dat moment was dat nog niet duidelijk, dus het was ook een goede beslissing om Rosberg nog door te laten rijden.”

Rosberg kwam een ronde later binnen voor intermediates dan zijn teamgenoot, en finishte de race uiteindelijk op ruim tien seconden achterstand.

Wolff geeft niet alle lof aan Hamilton. “We zijn een team”, stelt de Oostenrijker. “We werken altijd samen. We verprutsen het samen, en we winnen samen. Vandaag was de radiocommunicatie over de situatie op de baan precies goed. En toen het ging regenen, bleven we heel rustig en was het duidelijk wat onze opties waren.”