De dynamiek tussen Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg is hét gespreksonderwerp van dit Formule 1-seizoen. Waar de twee voorheen altijd goede maatjes waren, zijn ze nu met de wereldtitel als splijtzwam veranderd in elkaars grootste rivalen. En die omslag gebeurde snel, zegt teambaas Toto Wolff.

“Het is een leerproces”, zegt de Oostenrijker. “Die jongens hebben heel hun leven al slechts één hoofddoel, en dat is wereldkampioen Formule 1 worden. Nu moeten ze het opeens in dezelfde auto tegen elkaar opnemen voor de beker, en kan er natuurlijk maar één winnen. Dat is een moeilijke nieuwe ervaring voor ze.”

Daardoor kwam de relatie tussen Rosberg en Hamilton al snel onder druk te staan, zegt Wolff: “Aan het begin van het seizoen waren ze vrienden, maar zodra ze beseften dat ze elkaars concurrenten voor de wereldtitel zijn, bekoelde hun verhouding direct.”

Verschillende akkefietjes die zich daarna afspeelden tussen de twee Mercedes-coureurs maakten het er niet bepaald gemakkelijker op. Hamilton sloeg in Hongarije teamorders om Rosberg te laten passeren in de wind, Rosberg reed op zijn beurt Hamiltons achterband aan flarden in België en dan was Hamilton ook nog eens vaker het slachtoffer van technische mankementen dan zijn Duitse teamgenoot.

Toch gaat Wolff er prat op dat zijn team de kemphanen ondanks alles nog steeds vrij tegen elkaar laat racen. “Dat hoort zo. Door de jongens zo tegen elkaar te laten racen begeven we ons op onbekend terrein, dus een fout is dan al snel gemaakt. Daar kan je dan heel diplomatiek over zijn, of je kunt je frustratie uiten. Ik weet niet wat beter is – en het maakt ook niet uit, want uiteindelijk moeten we gewoon de twee kampioenschappen winnen. Als dat met onze huidige auto niet lukt, zijn we een lachertje.”