Robin Frijns heeft in de voorlaatste race van de Formula Renault 3.5 de leiding in het kampioenschap heroverd. Hij kwam als derde over de streep in Barcelona en staat nu vier punten voor op Jules Bianchi.

Bianchi had voor aanvang van de race op het Circuit de Catalunya nog betere kaarten in handen, met een voorsprong van vijf punten op Frijns én de poleposition voor de eerste van de twee races op het Spaanse circuit.

De Fransman kwam bij de start echter slecht van zijn plek en viel terug naar de vijfde plek, terwijl Frijns vanaf P6 juist goed uit de startblokken kwam en achter de koplopers Sam Bird en Antonio Felix da Costa als derde door de eerste ronde kwam.

Frijns kon vervolgens helaas niet aanhaken bij Bird en Da Costa en zag de Engelsman en Portugees bij hem wegrijden, maar de Nederlander slaagde er in de beginfase wel in de druk van nummer vier Kevin Magnussen te weerstaan. In de tweede helft van de race wist Frijns daarna zelf een gaatje te slaan naar Magnussen, waardoor hij verder onbedreigd naar de derde plek reed.

Magnussen bewees Frijns (indirect) overigens nog een goede dienst, want de Deen wist Bianchi de gehele race lang achter zich te houden, ondanks pogingen van de Fransman om er voorbij te komen.

In de voorlaatste ronde waagde Bianchi zelfs nog een wanhoopspoging, maar daarmee gooide hij zijn eigen glazen in. Bianchi remde namelijk veel te laat en zijn inhaalpoging resulteerde dus in een schuiver, met als gevolg dat hijzelf terugviel naar de zevende plek.

Doordat hij door eigen toedoen dus twee plaatsen terugviel, is Bianchi niet op een gelijk puntentotaal met Frijns komen te staan voor de finale van morgen – zoals het er vandaag de gehele race eigenlijk naar uitzag – maar kijkt hij nu tegen een achterstand van vier punten aan.

Aan de kop van het veld verloor Bird zijn koppositie overigens nog aan de veel snellere Da Costa, die zijn Arden Caterham-bolide er in de chicane met een mooie actie langswurmde. Da Costa reed daarna eenvoudig naar de zege, terwijl Bird dankzij zijn tweede plek in theorie weliswaar nog meedoet om de titel, maar wel tegen een achterstand van zestien punten op de nieuwe lijstaanvoerder Frijns aankijkt.

De finalerace van de Formula Renault 3.5 wordt morgen vanaf 14:45 door Eurosport 1 uitgezonden, al is het niet uitgesloten dat de uitzending – net als vandaag – later begint als andere uitzendingen uitlopen.