Hoewel het team dit jaar bij lange na geen wereldkampioen zal worden, is het jaar 2008 er voor Williams toch een van hoogtepunten. Het team viert immers het dertigjarige bestaan, en uitgerekend in glamourparadijs Monaco verrijdt de Britse renstal zondag zijn zeshonderdste Grand Prix.Frank Williams zette zijn eerste schreden als teambaas in 1969, toen hij een Brabham BT26 voor zijn vriend Piers Courage op de startgrid bracht voor de Grand Prix van Spanje. Het eerste optreden liep op niets uit – de Brabham viel uit met motorproblemen. Maar enkele weken later, in – uitgerekend – Monaco volgde het eerste succes: de tweede plaats.

Sindsdien bereikte Williams (sinds 1978 met zijn eigen team) talloze hoogtepunten, maar ging hij ook door een paar zeer diepe dalen. Het diepste daarvan is natuurlijk die noodlottige eerste mei van 1994, de dag dat Ayrton Senna in een Williams het leven liet.

Inmiddels heeft de 66-jarige Frank Williams (sinds 1986 na een auto-ongeluk aan een rolstoel gekluisterd) met zijn team een imposante erelijst opgebouwd: 114 Grand Prix-overwinningen, negenmaal wereldkampioen bij de constructeurs en zeven coureurskampioenschappen.

,,De afgelopen veertig jaar waren voor het overgrote deel geweldige jaren'', zegt Williams. ,,Als ik nu de kans kreeg om opnieuw te beginnen, zou ik precies dezelfde keuzes maken. Maar tegelijkertijd zal het niemand die me kent verbazen dat het feit dat we dit weekend onze zeshonderdste Grand Prix rijden me weinig doet.''

DP