De wedstrijdleiding heeft Pastor Maldonado bestraft voor het ophouden van Nico Hülkenberg tijdens het eerste deel van de kwalificatie. De Williams-coureur die zich als derde kwalificeerde wordt drie startplaatsen teruggezet.

Tijdens de kwalificatie meldde de wedstrijdleiding al dat het incident zou worden ondergezocht. Na bestudering van de beelden en met de coureurs te hebben gesproken, oordeelden de stewards dat Maldonado inderdaad Hülkenberg onnodig in de weg had gezeten. 

Een kostbare fout van Maldonado, want hoewel Hülkenberg desondanks doorging naar Q2, krijgt de Williams-rijder toch een straf. De Venezolaan moet drie startplaatsten inleveren en vertrekt morgen dus niet als derde, maar als zesde. Kimi Räikkonen neemt de derde plaats over en ook Sergio Pérez en Fernando Alonso schuiven een plaatsje naar voren op.

Räikkönen ontliep zelf een straf voor buiten de lijnen rijden. Hij kwam weliswaar tweemaal buiten de witte lijnen bij Eau Rouge, maar na bestudering van de telemetrie bleek dat hij daar geen tijdswinst door boekte.